Svijet

RELIGIJA

Što nam je donio Papa Franjo?

ZAGREB - Prije nešto manje od dva tjedna izabran je novi Papa. Jorge Mario Bergoglio oduševio je svojom jednostavnošću i poniznošću. Njegove poruke, svaki njegov korak mediji prenose iz dana u dan. Građani diljem svijeta oduševljeno ga pozdravljaju. Istražili smo što smo mogli čuti, ali i što možemo očekivati od Pape Franje.

Papa Franjo   FOTO:Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Braćo i sestre, dobra večer", pozdravio je okupljeno mnoštvo na Trgu sv. Petra, Papa Franjo.

I upravo taj jednostavan pozdrav kod ljudi na Trgu ali i diljem svijeta koji su ga mogli vidjeti i čuti putem tv ekrana, radija, izazvao je oduševljenje. Svaka daljnja poruka bila je na mjestu i probudila jednu novu nadu. Svijet treba krenuti putem ljubavi, poručio je te srijede navečer novoizabrani Papa, a na inauguracijskoj misi kao da je dodatno pojasnio što je zapravo htio reći. Čuvajmo siromašne, one kojima je najteže, čuvajmo jedni druge, poručio je.

"U obitelji trebamo paziti jedno na drugoga. Supružnici se trebaju paziti recipročno. Kasnije kao roditelji moraju brinuti o djeci, a s vremenom djeca postaju čuvari i počinju brinuti za svoje roditelje", rekao je Papa.

Kao vjernici vjerujemo da je izbor rimskog biskupa izbor Duha Svetoga, kaže nam profesor sociologije s Hrvatskog katoličkog sveučilišta Gordan Črpić. Značenje toga jest da 'u svakom vremenu Duh diže ljude koje je potrebno dignuti da odgovore na izazove trenutka, prepoznaju znakove vremena i adekvatno na njih odgovore'.

Slijedom toga Črpić kaže - za ovog Papu možemo reći da odgovara vremenu u kojem živimo.

"Za koje vidimo da se opasno približava, opet rekao bih nečemu što je naznačio prije gotovo pola stoljeća Ivan XXIII. toj jednoj polarizaciji između bogatih kojih je sve manje i sve su bogatiji, siromašnih, kojih je sve više i sve su siromašniji, i gdje onda kasnije Pavao XVI. kaže da ako tako nastavimo, mira u svijetu neće biti", kaže Črpić.

Papa se obraća 'gradu i svijetu', svima onima koji mogu nešto napraviti, pojašnjava dalje profesor Črpić, i potiče narode da razviju svoje potencijale, da ne gledamo samo škrto na sebe.

"Ako idete iz egoističkih pozicija nećete daleko doći. Evo, sada me opet asocira na encikliku Benedikta XVI. ovu zadnju socijalnu 'Caristas in veritate' gdje on govori o vrijednosti i dobrovoljnosti, o vrijednosti darivanja, o tome da nema izlaza iz krize, ako krizu ne počnemo riješavati tamo gdje je ona započela, a toj je na ovoj moralnoj i vrijednosnoj osnovi", naglašava Črpić.

Papa nema iluzija da će iskorjeniti siromaštvo, no želi biti blizu siromašnima, pojasnio je prije nekoliko dana i nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić koji je i sam sudjelovao u konklavama.

"Papa je time što je išao u minibus s kardinalima, a nije ušao u posebna kola koja su bila pripremljena samo za njega, na neki način dao znak i crkvi i svakom vjerniku, a i svijetu da se treba oslobađati onoga što je suvišno", rekao je Bozanić.

Tim se načelom vodi i crkva, ali trebao bi i svaki vjernik poručio je kardinal koji smatra da je novi Papa donio jednu novu nadu.

"Gotovo bih rekao da je dojam veći u nekom osjećaju, u nekoj intuiciji, koju se može manje izreći konkretnim riječima, ali nju se osjeća", poručio je Bozanić.