Ostalo

OPET SNIJEG

Zimski uvjeti zaustavili proljeće

Zimski uvjeti u većini zemlje zaustavili su proljeće. Snijeg u unutrašnjosti, kiša i bura na moru, a rezultat su deseci prometnih nesreća, zaleđene ceste, a u Zagrebu su dijelovi grada baš danas ostali i bez grijanja.

Novi snijeg građanima zadaje brojne probleme   FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Zavižan na minus 12, Makarska na plus 18. 31 stupanj dijelio je jutros neke dijelove zemlje, unutrašnjost bijela od snijega, na moru kiša i bura. Snijeg je bio najavljen, no kao da nitko nije očekivao da bi u zadnjim danima ožujka opet mogao vaditi zimsku opremu.

Problema s ledom na cestama bilo je najviše na području Rijeke, koja je već oko osam ujutro brojala dvadesetak prometnih, ništa bolje ni u Zagrebu koji ih je do iza podneva imao nekoliko desetaka.

"Četrdesetak prometnih nesreća, na sreću se uglavnom radi o materijalnim štetama. U svega nekoliko nesreća su lakše ozlijeđene osobe", rekao je Zlatko Ancić iz zagrebačke policije.

Klizalo se i stajalo u kolonama od Primorja do središnje Hrvatske.

"Prema Krčkom mostu nemojte da se nitko upućuje jer je to tolika katastrofa. Ima neka prevrnuta cisterna. Niti pet na sat se ne ide. 'Mic po mic'. Stojimo već pola sata, ne znamo što se događa, ništa se ne vidi, sve je vani bijelo. Na ovaj je naš lijepi novi autoput između Macelja i Zagreba bi mogla proći neka ralica i očistiti", javljali su nam tijekom dana građani.

Ralice jesu čistile, na autocestama ipak problemi i spora vožnja, Zagreb se bijelio kao usred zime, sve ekipe zimske službe cijeli dan su na terenima, kaže voditelj zimske službe, Hasan Džombić.

"Nama treba samo da on prestane jer ovako dok pada stvarno nema nekog velikog efekta, ali mi moramo raliti, moramo raditi i moramo biti na terenu", istaknuo je Džombić.

Za navečer je čak najavljena i sjednica operativnog stožera zimske službe.

Cijeli dan zbog bure i snijega zatvorene su dionice autocesta A1 i A6, a u pristaništima stoje i trajekti koji voze iz Splita, Zadra i Rijeke prema otocima.

Dijelovi glavnog grada, koji je jutros bio na sitnih minus 2, ostali su večer prije i bez grijanja i tople vode, razlog je bilo puknuće vrelovoda na Trešnjevci.Oko 15 sati sve je vraćeno u normalno stanje.

Vrijeme nas neće maziti ni do kraja dana ni sutra. Unutrašnjost će imati još malo snijega, Jadran kišu i buru na sjevernom dijelu, a centimetri snijega taložit će se još večeras.

"Već ga je do sada palo negdje oko desetak centimetara, uglavnom u ovim zapadnim krajevima, tako da sve skupa, uz današnji snijeg, do kraja dana kad se sve zbroji, bit će negdje oko 20-ak centimetara", kaže nam Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Od srijede ipak bolje vijesti, iako nećemo uživati u obilju sunca, bit će zamjetno toplije.

"Tijekom četvrtka, kada bi dnevna temperatura u unutrašnjosti dosezala i više od deset stupnjeva, na Jadranu negdje do 15, a ta izražena južina još će biti više izražena u petak i dane vikenda, kada će u mnogim mjestima biti više od 15 stupnjeva", istaknuo je Dragojlović.

Za Uskrs računajte dakle na zatopljenje, ali i na kišu.