Vukovarsko-srijemska

VUKOVAR

Policija provjerava prebivališta

Od početka ožujka u mjestima Vukovarsko-srijemske županije uz granicu sa Srbijom i BiH policija intenzivno provjerava žive li građani na adresama na kojima su prijavljeni ili imaju samo fiktivno prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, a žive negdje drugdje, potvrdila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava.

Policija   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / HRV

U postupku je oko 2 tisuće provjera prebivališta građana, a cilj je provjeriti jesu li uredno prijavili prebivalište prema Zakonu o prebivalištu i prebivaju li zaista na tim adresama, kaže se u priopćenju. "Prema prvim pokazateljima terenskih provjera, evidentno je velik broj osoba koje ne stanuju na adresi, ali zbog ostavljenog zakonskog roka naša Služba nije u mogućnosti izvršiti sve postupke odjave prema dostavljenim saznanjima ukoliko osobe spadaju u privremeno izuzete slučajeve", navodi se u priopćenju.

Iz policije podsjećaju kako je odredbom članka 18. Zakona o prebivalištu, koji privremeno odgađa odjavu prebivališta, ostavljen zakonski rok određenim kategorijama građana koji imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj a žive u inozemstvu, da do 29. prosinca 2013. obavijeste o tome nadležno tijelo.

Za Grad Vukovar provjere su većeg obima imajući u vidu posljedice rata i ratnih razaranja, provođenje postupka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, te mogućnost ostvarivanja određenih prava građana kao što su pravo na obnovu i stambeno zbrinjavanje po osnovi prebivališta, kaže se u priopćenju, javlja Hrvatski radio Vukovar.

IZVOR: Hrvatski radio Vukovar