Politika

MIMICA

Predstoji nam posao oko Schengena i gospodarske reforme

"Reformirali smo institucije, reformirali smo društvo i to je najveća ljepota i snaga svakog proširenja Europske unije", kazao je u razgovoru za Media servis potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica nakon što je Štefan Füle predstavio zaključno izvješće o monitoringu Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Mimica je naglasio da ovo nije kraj, predstoji nam još puno posla i do 1. srpnja i nakon toga.

U Vladi olakšanje, sreća i ponos. Napokon je obavljen sav posao, izvješće je pozitivno - kaže potpredsjednik Vlade Mimica ne skrivajući oduševljenje što se na tih 15 stranica izvješća Europske komisije konačno mogla pronaći rečenica koju je Hrvatska čekala godinama.

"Konačno ona najvažnija rečenica: Hrvatska je spremna za članstvo u Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine." No to nije kraj, svjestan je Mimica. Čeka nas još prilagođavanje pravilima Schengena, zajednički napori u borbi protiv korupcije - što će Europska unija posebno nadzirati, te gospodarske reforme.

"To je tzv. europski semestar u kojem sudjeluju sve zemlje članice. To je interakcija s Europskom komsijom u kojoj ona ocjenjuje nacionalne reformske programe koje svaka zamlja svakih 6 mjeseci predaje Komisiji. To uključuje i fiskalne, odnosno proračunske projekcije", objašnjava Mimica.

Naše proračunske projekcije kažu da nam je deficit nešto veći od 3 posto zbog čega se automatski uključuje proračunski nadzor Komisije, a novac iz fondova može biti blokiran. Od 2014. godine imat ćemo skoro milijardu i pol eura na raspolaganju. S proračunskim deficitom smo točno na granici, pa se s time ne valja igrati.

"Nećemo imati taj novac, neće nas nigdje čekati. Morat ćemo imati projekte, vrlo obrazložene, uvjerljive, isplative i održive koji su osnova da se povuku ta sredstva. Taj je novac najizgledniji za poticanje razvoja i promjene modela gospodarskog rasta, dakle okretanje prema investicijama, a ne potrošnji kao do sada", pojasnio je Mimica.

1. srpnja, kaže Mimica, neće se dogoditi ništa spektakularno. To se već dogodilo.

"Proces pristupanja Europskoj uniji znači promjene društva iznutra, i društva i gospodarstva i institucija i zakonodavstva pa i ljudi i njihovog načina razmišljanja. I to je ona prava ljepota, prava snaga procesa proširenja", objašnjava potpredsjednik Vlade.

Susjedima u regiji poručuje: ne posustajte s reformama, koliko god to bilo teško.

"Često se događalo i do sada da reformatori ili političari koji ulaze u ovakve reforme nailaze na probleme koji ih na kraju dovode ili do gubitka izbora ili ih vode u zatvor. Bilo je puno takvih primjera u regiji".

Mimici osobno od 1. srpnja trebalo bi se dosta toga promijeniti, odlazi u Bruxelles gdje će preuzeti dužnost prvog hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji. Trebao bi preuzeti resor zaštite potrošača. O tome, međutim, još ne želi govoriti.

"Ta priča o prvom europskom povjereniku nije definirana i nije završena. Hrvatska će imati povjerenika u Europskoj komisiji, o tome postoji procedura koja nije još pokrenuta. Pokrenut će se vjerojatno formalno nakon izbora za Europski parlament, krajem travnja ove godine. Volio bih tek tada razgovarati o toj temi", zaključuje Mimica.