Politika

EU IZBORI

Srpski demokratski forum traži dvojezične listiće za euroizbore

Srpski demokratski forum najavio je podizanje ustavne tužbe nakon što im je Državno izborno povjerenstvo odgovorilo kako nema potrebe za dvojezičnim izbornim listićima za Europski parlament.

Srpski demokratski forum   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

 U SDF-u najavljuju sličnan zahtjev i za lokalne izbore te upozoravaju da prema ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina imaju pravo na dvojezičnost u izbornom procesu u općinama i gradovima gdje čine više od 33% stanovništva.

Kažu kako su razočarani stavom DIP-a da glasački listić nije službeni obrazac ili isprava, pa nema potrebe za dvojezičnošću. Pred ulazak u Europsku uniju država i političari imaju priliku pokazati predanost vladavini prava te bi poštivanje prava na dvojezičnost bio dobar smjer, istaknuli su iz SDF-a.

Također su naglasili kako je uoči lokalnih izbora 2009. godine, DIP samo upozorio na nužnost dvojezičnosti, ali su predstavnici srpske manjine, u dogovoru s vladajućima, to zanemarili.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije upozorila je kako je uskraćivanje dvojezičnosti uskraćivanje temeljnih prava i prava na političku participaciju.