Gospodarstvo

JAKO VELIK POTENCIJAL

2,7 milijuna kuna za energetsku učinkovitost, obnovljive izvore i zaštitu okoliša

Ministarstvo poduzetništva i obrta, HAMAG Invest i Europska banka za obnovu i razvitak, potpisali su Memorandum o sufinanciranju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša...

Prva solarna elektrana od jednog megavata u Hrvatskoj   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Media Servis

U projektu će Vlada RH sudjelovati s 1,2 milijuna kuna, dok je EBRD izdvojila 1,5 milijuna kuna. Do kraja tjedna bit će raspisan javni natječaj za ostvarivanje konzultantskih usluga. U slučaju zadovoljenja uvjeta mikro, mali i srednji poduzetnici mogu dobiti 75% bespovratnih sredstava za troškove prijavljenog konultantskog projekta, u maksimalnom iznosu do 70 tisuća kuna.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je kako je potencijal u ovim područjima jako velik, pogotovo u području energetske učinkovitosti.

'Praktički milijarde leže na cesti. Pogledajte fasade, zgrade, pogledajte što se sve može napraviti i koliko je tu projekata koje bi male i srednje tvrtke mogle napraviti, a od koje bi koristi imali i građani Hrvatske i Zagreba, gdje bi kroz energetsku učinkovitost imali niže račune za grijanje i energetiku, te bi iz tih smanjenih računa mogli plaćati investicije i imati koristi kroz određeno vrijeme'', poručio je Maras.

Zato su ovakvi projekti, kojim se educiraju mali i srednji poduzetnici jako bitni, jer bi se tako pripremali projekti koji bi u konačnici mogli donijeti širu društvenu korist, naglasio je Maras koji je ovom prilikom čestitao i 'Vatrenima' na pobjedi u Walesu.

"Nije bitno kako igramo, bitno je da pobjeđujemo. Tako da im i dalje želimo puno uspjeha i plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu'', zaključio je Maras.