Društvo

HHO

Navijači su toliko vrijeđali Sammira da ga je Štimac morao mijenjati!

Hrvatski helsinški odbor nastavio je u sklopu projekta "Izravna prevencija navijačkog nasilja" pratiti kvalifikacijske susrete hrvatske nogometne reprezentacije, a ono što su zabilježili prenosimo u cijelosti:

Piše: HHO

WALES – HRVATSKA 1:2

Utakmica odigrana u Swanseu, na stadionu Liberty, 26. 03. 2013. pred oko 14.000 gledatelja. Na stadionu se okupilo i 700 do 800 hrvatskih navijača od kojih je njih oko 400 stiglo iz Hrvatske. Do početka utakmice nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Prilikom izvođenja hrvatske himne, dio navijača „kockastih“ upalio je nekoliko baklji, ali su brzom intervencijom redarskih službi one ugašene.

U 34. minuti hrvatski navijači skandiraju: „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što se ponovilo još jednom u nastavku utakmice.

Već na početku utakmice pristigli su hrvatski navijači, pretpostavljamo iz redova BBB-a, upućivali zvižduke hrvatskom Brazilcu, Sammiru. Ovo napominjemo jer je na tiskovnoj konferenciji došlo do manjeg incidenta između izbornika Igora Štimca i dva-tri navijača, koji su se neobjašnjivo,bez akreditacije, pojavili na konferenciji za novinare. Oni su iskoristili gužvu i povicima upitali izbornika hrvatske vrste Štimca, zbog čega je u 60. minuti povukao Sammira s terena. Izbornik je odgovorio da je to učinio zbog stalnih zvižduka upućivanih Sammiru, što je, po njegovu mišljenju, moglo poremetiti koncentraciju igrača i utjecati na dalji razvoj i koncepciju hrvatske reprezentacije.

Jedan od navijača dobacio je kako Sammira uopće nije trebalo stavljati u momčad. Izbornik Štimac upitao je tada tko su oni i kako su se našli u dvorani za akreditirane novinare. Nakon što su priznali i predstavili se kao obični navijači, Štimac je zatražio da napuste konferenciju budući im tamo nije mjesto, što su oni i učinili.