Politika

LABURISTI

Zna li Vlada čemu služe devizne rezerve?

"Ministar financija Slavko Linić ovih dana ponovno je zadužio državu za 1,5 milijardu američkih dolara, uz sveopće hvalospjeve ministara u Vladi kako je ovo dokaz uspješnosti i povjerenja koje uživamo u financijskim krugovima. Međutim, postavlja se pitanje zna li Vlada čemu služe devizne rezerve", pitaju Hrvatski laburisti.

Hrvatski laburisti   FOTO:Slavko Midžor/PIXSELL
Piše: Media Servis

U ovom trenutku hrvatske banke u inozemnim bankama drže 11,2 milijarde eura pričuva uz 0,5 posto kamata. Na taj način financiramo austrijsko i njemačko gospodarstvo, a ministar Linić nas zadužuje uz kamatnu stopu od 5,625 posto, uz valutni rizik. Umjesto zaduživanja, Hrvatska narodna banka mogla je smanjiti pričuve za 1 milijardu eura, što je 1,5 milijardu američkih dolara, priopćili su iz Hrvatskih laburista - stranke rada.

"Javna je tajna da je ovo inozemno zaduživanje napravljeno pod pritiskom guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, kojemu nikako ne odgovara da bi država svoje obveznice ponudile i građanima Republike Hrvatske. Podsjećamo da imamo u Hrvatskoj 128 milijardi kuna štednje, a guverneru Hrvatske narodne banke ne odgovara da se država zadužuje kod banaka u Hrvatskoj jer se boji da u tim uvjetima ne bi mogao raditi jedino što zna, a to je kontrola tečaja kune", smatraju laburisti.