Crna kronika

KONFEKTUS

U Zagrebu pala kriminalna skupina zbog krivotvorenja 180 tisuća eura

150 policijskih djelatnika u pet policijskih uprava radilo je 11 mjeseci na razotkrivanju ljudi koji su krivotvorili i distribuirali eure. U akciji, kodnog naziva Konfektus, pronađeno je 180 tisuća krivotvorenih novčanica eura i 189 krivotvorenih novčanica od 50 funti.

U Zagrebu pala kriminalna skupina zbog krivotvorenja 170 tisuća eura   FOTO:Borna Filic/PIXSELL
Piše: Media Servis

U Bjelovaru je pronađena i tiskara, rekao je Dean Savić voditelj službe organiziranog kriminaliteta: "To je prva ilegalna tiskara otkrivena na području Hrvatske od njezina osnutka, a razbili smo kriminalnu skupinu, od vrha do dna".

Privedeno je 19 osoba, među njima i muškarac, koji je u Dubravi bacio ručnu bombu na policijskog djelatnika. Protiv 12 osoba podnesena je kaznena prijava, a treba napomenuti da su lažnim eurima kupovali sve i svašta u Italiji, Austriji i Sloveniji, dok je jedan dio završio u mjenjačnicama..

"Ovo je dobra krivotvorina. Najzadovoljniji sam činjenicom da je PNUSKOK terenskim radom prikupio saznanja gotovo u isto vrijeme kad se ta kriminalna skupina počela udruživati i dobivati konture ozbiljnog kriminalnog udruženja. Uspjeli smo uspostaviti nadzor nad njima. U prilog tome govori i rezultat zaplijenjenog novca, a otkrivena je i lokacija na kojoj su se proizvodili krivotvoreni euri", dodao je Savić. U ravnateljstvu su priopćili da je jedan dio krivotvorenih novčanica još u opticaju - međutim da to nije velika količina.