Tech

NAJGORE TEK DOLAZI?

Traje najveći hakerski napad u povijesti

Internet širom svijeta usporen je nakon cyber napada koji stručnjaci za sigurnost nazivaju najvećim u povijesti. Jaz između Spamhausa, grupe za borbu protiv spama, i Cyberbunkera, hosting kompanije, izazvao je povratne napade koji su poplavili osnovnu infrastrukturu interneta.

Ilustracija   FOTO:Smash.com.hr
Piše: Republika.eu / Smash.com.hr

Napadi su imali utjecaja na velike internet servise poput Netflixa, a stručnjaci su zabrinuti da će eskalirati i utjecati i na bankovne i e-mail servise. Policijske cyber jedinice iz pet zemalja istražuju napade, javlja Smash.com.hr.

Spamhaus, grupa sa sjedištima u Londonu i Genevi je neprofitna organizacija koja pomaže pružaocima e-mail usluga da filtriraju spam i neželjene sadržaje. Da bi to uspio, Spamhaus održava bazu servera poznatih po zloupotrebi.

Nedavno je Spamhaus blokirao servere koje održava Cyberbunker, nizozemska hosting kompanija koja tvrdi da će na svojim serverima držati sve što nema veze sa dječjom pornografijom i terorizmom.

Sven Olaf Kamphuis, glasnogovornik Cyberbunkera, izjavio je da Spamhaus zloupotrebljava svoju poziciju i ne smije mu se dozvoliti da odlučuje što može, a što ne može biti na internetu.

Spamhaus tvrdi da Cyberbunker, u suradnji sa kriminalnim grupama iz Istočne Europe i Rusije, stoji iza napada. Novinari BBC-a kontaktirali su Cyberbunker u vezi sa ovom tvrdnjom, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Napadači su koristili taktiku poznatu kao Distributed Denial of Service (DDoS), koja ciljanu stranicu preplavi ogromnom količinom podataka kako bi je učinila nedostupnom. U ovom slučaju, napadnuti su Spamhausovi Domain Name System (DNS) serveri.

Ostale Tech vijesti možete čitati na portalu Smash.com.hr.