Ostalo

PROSVJED

U INA-i iznenađeni prosvjedom sindikata

Iz Sektora korporativnih komunikacija INA-e priopćili su kako izražavaju iznenađenost postupkom sindikata INAŠ, jednog od četiri sindikata koji djeluju u INA-i, koji je, kako kažu, samostalno organizirao prosvjed u trenutku dok su kolektivni pregovori još uvijek u tijeku.

INA benzinska postaja   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Time se očito pokušava politizirati daljnje pregovaranje i spriječiti mogućnost pronalaska zajedničkog rješenja, naglašavaju iz INA-e i poručuju kako su u kolektivnim pregovorima ponudili povećanje materijalnih prava radnika kroz povećanje dodatka na plaću, povećanje jubilarnih nagrada, povećanje iznosa u kojem radnici sudjeluju u uspjehu kompanije te povećanju naknade za bolovanje.

"Sindikat INAŠ, međutim, istovremeno inzistira na odredbi kolektivnog ugovora kojom ograničava i direktno zadire u područje poslovnih odluka koje su odgovornosti Uprave, čime se INA stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na konkurenciju, onemogućuje joj se prilagođavanje stanju na tržištu i dovodi u pitanje dugoročna održivost pojedinih djelatnosti", poručuju u priopćenju.

Ističu i kako je suprotno tvrdnjama o ugroženosti materijalnih prava, poslodavac pokrenuo proceduru za donošenje Pravilnika o radu kojim se zadržavaju sva postojeća materijalna prava radnika iz Kolektivnog ugovora i nakon njegova isteka, odnosno do dogovora pregovaračkih strana o sadržaju novog.

"Organiziranje prosvjeda u ovom trenutku ignoriranje je ekonomske realnosti i kršenje svih onih postulata pregovaranja u dobroj vjeri koji su u INA-i uvijek bili poštivani", zaključuju u priopćenju.