Vukovarsko-srijemska

VUKOVAR

Uspostavlj​eni temelji buduće suradnje Japana i Vukovara

Pozvani su i japanski arhitekti da se uključe u izradu projekta budućeg Centra za mir i toleranciju u Vukovaru koji će biti realiziran putem EU fondova.

Željko Sabo   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Dalja suradnja Vukovara i Japana bila je središnja tema razgovora vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe i savjetnika u veleposlanstvu ove azijske zemlje Mitsuhiko Shinomieya.  Ovom prilikom Sabo je izrazio želju za nastavak uspješne suradnje te putem veleposlanstva pozvao sve potencijalne poduzetnike i investitore iz Japana da iskoriste ponuđene poticaje i mogućnosti za ulaganje te otvore proizvodne pogone u Vukovaru, javlja Večernji list. 

Pozvani su i japanski arhitekti da se uključe u  izradu projekta budućeg Centra za mir i toleranciju u Vukovaru  koji će biti realiziran putem EU fondova. Čelnici Vukovara pozvali su i japanske umjetnike da se uključe u sudjelovanje na Svjetskim umjetničkim igrama koje se ove godine održavaju od 29. lipnja do 11. srpnja i gdje je Vukovar jedan od gradova domaćina.

Japanski veleposlanik imati će i mogućnost da u budućem Parku prijateljstva u Vukovaru zajedno sa svim ostalim veleposlanicima akreditiranim u Hrvatskoj posadi drvo mira. Nakon obavljenih razgovora Shinomiyu je rekao da u daljem jačanju odnosa Hrvatske i Japana upravo Vukovar ima posebno i istaknuto mjesto te da će stoga sve dodatne inicijative koje dolaze od srane grada biti razmatrane u obostranom interesu. Inače, Japan se proteklih godina uključio i u projekte razminiranja te upućivao razne donacije vukovarskim školama i učenicima. Veleposlanik Japana je Vukovaru predao i kamen koji je ostao neoštećen nakon nuklearne katastrofe u Hirošimi, te opeku srušene katedrale iz Nagasakija, koji će biti ugrađeni u temelje budućeg Centra za mir i toleranciju koji će se graditi u Vukovaru.

O povezanosti Vukovara sa nekim gradovima u Japanu govori i činjenica da u Nagasakiu svake godine na dan kada se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga, održavaju svete mise zadušnice u spomen na sve vukovarske žrtve, piše Večernji list.

IZVOR: Večernji list