Gospodarstvo

OZREN MATIJAŠEVIĆ

Zadnji je trenutak da se politika odupre bankama

Zadnji je trenutak da se hrvatska politika odupre bankama koje su, očito, Hrvatsku shvatile kao Eldorado u kojemu mogu slobodno haračiti nad građanima i poduzetnicima. To mogu, jer ih nitko nije 'opaučio' po prstima, što je trebala Hrvatska narodna banka.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata   FOTO:Duško Jaramaz/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Rekao je to danas u Bizovcu Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.

253 tisuće hrvatskih građana ne može podmirivati svoje obveze koje su dosegle više od 18 milijardi kuna. Obveze građana prema financijskom sektoru u zadnjih su pet godina porasle za čak 230 posto. Zadnji je trenutak da se politika odupre bankama i prisili ih da uvjete svojega poslovanja i kreditiranja u Hrvatskoj poistovjete s onima po kojima rade u zemljama iz kojih dolaze, rekao je predsjednik HUS-a, Ozren Matijašević.

"Kako će investicije u Hrvatskoj krenuti, ako su banke shvatile Hrvatsku kao Eldorado pa nude kamate kakve nude, a još uz to, pošto ih nitko nije opaučio po prstima, što je trebala napraviti HNB, imaju za pravo u provođenju dvostranog ugovora samostalno mijenjati uvjete" kaže Matijašević.

Upozorio je da pravosuđe ne štiti građane, da HNB nije regulirao poslovanje stranih banaka, a da im se, očito, ni Vlada ne želi zamjeriti.

"I onda je logično pitanje tko upravlja ovom zemljom – građani koji na izborima biraju politiku ili ovom zemljom upravljaju financijske institucije!"

Tvrdnje iz Hrvatske udruge banaka da u Hrvatskoj nema dužničkoga ropstva Matijašević je nazvao primitivnima i krajnje bezobraznima. Složio se da je možda i istina da se većina kredita uredno vraća, ali – po koju cijenu?

"Na uštrb hrvatskih građana koji pri tom režu svoju potrošnju, pa ona enormno pada, zbog pada potrošnje gase se radna mjesta", dodaje Matijašević.

Matijašević je pozvao Vladu da konačno stane na kraj bankama koje harače po Hrvatskoj i učini nešto za zaštitu građana.