Osječko-baranjska

PRAVOSUĐE NA HRVATSKI NAČIN

Trgovački sud u Osijeku donio sasvim suprotnu presudu od Županijskog suda u aferi „kiosci“!

Nakon što su svi u osječkoj aferi „kiosci“ nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku presuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne u vremenskom rasponu od četiri i pol godine do 14 mjeseci zatvora, jučer je Trgovački sud u Osijeku pod predsjedanjem sutkinje Jadranke Pajur Vranješ donio, također nepravomoćnu presudu u procesu o naknadi štete, vođenom po tužbi tvrtke „Smoking d.o.o.“ iz Zagreba.

Čitanje presude 14-ero optuženima u aferi Kiosci na osječkom Županijskom sudu   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Tom prvostupanjskom presudom nalaže se tuženicima, tj. prvotuženiku , tvrtki „MEDIA METRO“ d.o.o.iz Osijeka, drugotuženiku tvrtki „GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA“ d.o.o iz Osijeka, kao i trećetuženiku „GRADU OSIJEKU“, nadoknaditi tužitelju tvrtki „SMOKING“ d.o.o. iz Zagreba štetu u visini 7.361.306,37 kn sa zakonskom zateznom kamatom po stopi od 17 % godišnje.

Isto tako u nepravomoćnoj presudi se navodi da u slučaju promjene stope zateznih kamata prema eskontnoj stopi HNB koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je prethodilo tekućem polugodištu uvećanoj za 8 % poena koje na taj iznos teku od 8.lipnja 2009.g. pa do isplate, sve u roku od 8 dana.

Sutkinja Jadranka Pajur Vranješ je u svojoj nepravomoćnoj presudi odbila protutužbu tvrtke „MEDIA METRO“ d.o.o. iz Osijeka i njen protutužbeni zahtjev kojim je traženo da tužitelj-protutuženik „SMOKING“ d.o.o. iz Zagreba-protutužitelju „MEDIA METRO“ d.o.o. iz Osijeka namiri tražbinu u iznosu od 650.857,02 kn s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

Ova nepravomoćna presuda Trgovačkog suda vjerojatno bi prošla potpuno nezapažena u javnosti, da ona ne proizlazi iz afere koja je izazvala ne tako davno krizu u tadašnjoj gradskoj vlasti za vrijeme bivšeg gradonačelnika Ante Đapića i koalicije HSP-SDP-HNS-HSU, kada su SDP i HNS bezuvjetno tražili raskidanje ugovora koji je bio predmet ovoga sudskog spora.

Kronologija i povijest osječke afere „kiosci“

Podsjećamo da je u kaznenom postupku koji je vođen pred Županijskim sudom u Osijeku bivši direktor osječke gradske tvrtke Gradski prijevoz putnika Darko Marković 2012.godine nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku tom prilikom osuđen na dvije godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Osim njega, osuđeni su i ostali okrivljenici u tzv. slučaju „kiosci“, koji je tijekom 2008. godine potresao i osječku političku scenu, kada je utvrđeno da su okrivljeni mešetarili gradskim zemljištima na način što su gradske lokacije zakupljene po privilegiranoj cijeni davali u podzakupe za više iznose.

Tako je bivši direktor tvrtke Media Metro iz Osijeka Ivica Džalto osuđen na 4 i pol godine zatvora, a poduzetnici Vladimir Čajo i Željko Babić na godinu i deset mjeseci, odnosno 14 mjeseci. Marković i ostatak ekipe okrivljeni su da su sklapanjem nekoliko ugovora o davanju gradskih lokacija u Osijeku u podzakup upravo sadašnjem tužitelju tvrtki „SMOKING“ d.o.o. iz Zagreba, zlouporabili svoje položaje i ovlasti. Prema optužnici, a i prvostupanjskoj presudi Županijskog suda u Osijeku optuženi su u konačnici tijekom 25 godina trajanja ugovora o zakupu i podzakupima trebali sebi priskrbiti protupravnu imovinsku korist u iznosu od gotovo 27 milijuna kuna.

Cijela priča krenula je kada je GPP od Grada Osijeka kao svog većinskog vlasnika dobio u zakup 14 lokacija na kojima je trebao postaviti kioske za prodaju prijevoznih karata. Cijena zakupa iznosila je 1.810 kuna mjesečno za sve lokacije. No, Marković tada, pod obrazloženjem da GPP ne može organizirati posao prodaje karata, svih 14 lokacija daje u podzakup Džaltinoj tvrtki Media Metro i to za 2.000 kuna mjesečno, premda takav ugovor uopće nije smio sklopiti, jer je gradskim uredbama zabranjeno davanje zakupljenih lokacija u podzakup.

No, tada se događa još jedan podzakup, pri čemu „MEDIA METRO“ sa zagrebačkom tvrtkom „SMOKING“ sklapa ugovor o podzakupu za svih 14 lokacija, za koje im „SMOKING“ prema ugovoru treba plaćati 11.900 eura mjesečno, iliti 40 puta više od prvotne cijene zakupa. U cijelu su priču potom uključeni i ostali okrivljenici, koji su na različite načine sudjelovali u malverzacijama, pa tako i isplatama fiktivnih pozajmica, čime su, ustvrdio je Sud prvostupanjskom presudom, Markoviću, Džalti i Čaji, prije nego što su otkriveni, osigurali protupravnu imovinsku korist od 788 tisuća kuna.

Osim gore navedenih od ostalih okrivljenika Nada Ereš je osuđena na 14 mjeseci, Goran Silađi na 15 mjeseci te Danijel i Ivan Paloš na godinu dana. Uvjetne osude dobili su Renata Hirstein i to 14 mjeseci, uvjetno na tri godine, te Đurica Pardon na šest mjeseci, uvjetno na dvije godine. Naglašavamo, da je I-stupanjska presuda Županijskog suda u slučaju „kiosci“ u žalbenoj fazi pred Vrhovnim sudom RH, gdje se očekuje njena pravomoćnost.

Ova afera izazvala je i krizu u tadašnjoj osječkoj gradskoj koaliciji HSP-SDP-HNS-HSU, kada su SDP i HNS bezuvjetno tražili raskidanje ugovora s GPP-om, čemu se ispočetka protivio Markovićev stranački šef Anto Đapić, no na kraju je ugovor ipak raskinut. Marković se inače na sudu branio kako nije znao da ne smije dati lokacije u podzakup, no sudac Darko Krušlin u obrazloženju istaknuo je kako je iz svih vještačenja, saslušanja svjedoka i drugih materijalnih dokaza evidentno da to nije tako. Naime, Marković je, nakon što je dao lokacije u podzakup „Media Metrou“, u ime GPP-a pri gradskom Odjelu za urbanizam zatražio dozvolu za postavljanje kioska. Učinio je to, kaže se u presudi, jer su i on i Džalto znali da se „Media Metro“ ne smije pojaviti s takvim zahtjevom pred gradskim Odjelom, budući da su lokacije dane u zakup GPP-u, a ne „Media Metrou“. Isto tako, sud je ustvrdio da je svim tim radnjama rukovodio i tempo diktirao Džalto.

Sudionici postupka pred Trgovačkim sudom u Osijeku ogorčeni

Upitani za komentar ove presude donesene od strane Trgovačkog suda u Osijeku, neki od sudionika u postupku, a kojima je prvostupanjskom presudom dosuđena obveza isplate štete u visini od (za sada s kamatama) preko 8.000.000 kuna, uz najavu podnošenja žalbe Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, naši sugovornici nisu krili svoje ogorčenje takvom presudom. Naime, iako naglašavaju da se u pravilu nepravomoćne presude ne komentiraju, sama činjenica da je već u kaznenom postupku u kojem je donesena prvostupanjska osuđujuća presuda za aktere istog događaja, ovakva prvostupanjska presuda Trgovačkog suda u najmanju ruku neshvatljiva i po mišljenju stranaka u postupku u konačnici, neodrživa.