Društvo

EKOLOGIJA

Park prirode Papuk se predstavio u sjedištu UNESCO-a

Park prirode Papuk predstavio se u sjedištu UNECO-a u Parizu tijekom sastanka koordinacijskog odbora Asocijacije europskih geoparkova.

Ružica Grad   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Europski geopark definiran je kao teritorij koji ima osobito geološko naslijeđe i strategiju održivog razvoja, s jasno definiranim granicama i površinom dostatnom za istinski ekonomski razvitak. Takvo područje ima izravan utjecaj na uvjete života svojih stanovnika i okoliša.

"PP Papuk uvršten je u obitelj europskih geoparkova 2007. zahvaljujući najvećoj geološkoj raznolikosti koju je moguće pronaći na teritoriju Republike Hrvatske. U sklopu prezentacije EGN-a u sjedištu UNESC-a, park je imao je zapažen izložbeni prostor koji su posjetili brojni ambasadori u Parizu. Posjetitelji su uživali u prikazu najljepših geoloških fenomena, biljnog i životinjskog svijeta te kulturne baštine parka, uz kušanje vina s područja Kutjeva te tradicionalnih domaćih kolača s područja Papuka.

UNESCO Svjetska geopark inicijativa biti će značajna za Republiku Hrvatsku jer će staviti vrijedan dio hrvatske baštine, PP Papuk, na kartu svijeta te otvoriti vrata i drugim prostorima koji su iskazali zanimanje za uključenjem u organizacije europskih i svjetskih geoparkova. Asocijacija europskih geoparkova trenutno ima 52 člana iz 18 europskih zemalja, dok Svjetska mreža geoparkova obuhvaća 92 geoparka, što uključuje i sve članove ENG-a", priopćili su iz Ministarstva zaštite prirode i okoliša.