Svijet

NA RUBU SUKOBA

Sjeverna Koreja proglasila ratno stanje s Južnom i SAD-om

Nastavljaju se zaoštravati odnosi na korejskom polutoku novim potezom režima iz Pyongyanga, koji je proglasio ratno stanje s Jugom i SAD-om.

Piše: Media Servis

[13:30]
Vojni analitičar Igor Tabak za Media Servis izjavio je da sumnja da bi do sukoba uistinu moglo doći, no upozorava.

"Tenzije se postupno dižu već nekoliko tjedana. To je definitivno situacija u kojoj jako jednostavno može doći i do slučajnog kompiliciranja incidenata koji mogu prerasti u širi sukob".

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Vlatko Cvrtila ističe da, ako bi do sukoba i došlo, on ne bi dobro završio za Sjevernu Koreju.

"Ako bi krenuli u rat protiv Južne Koreje, doživjeli bi poraz, a da svog neprijatelja nisu ni vidjeli. Odnosno, njihovi bi glavni kapaciteti bili uništeni prije nego što bi ugledali neprijatelja. Upravo je to jedan pokazatelj ili indikator da je ovo što oni trenutno rade, s obzirom na to da nemaju onu tehnologiju i vojnu moć kojom mogu parirati SAD-u, dio taktike koju su imali i ranije, a to su prijetnje, prijetnje, prijetnje pa čak i određeni incidenti kako bi se u sljedećoj fazi dobilo određene koristi kroz pregovore o humanitarnoj i svakoj drugoj pomoći", smatra Cvrtila.


[08:10]
Nastavljaju se zaoštravati odnosi na korejskom polutoku novim potezom režima iz Pyongyanga, koji je proglasio ratno stanje s Jugom i SAD-om.

Najnoviji je to detalj u jačanju agresivne retorike na korejskom poluotoku. U izjavi se kaže, kako se mogu očekivati snažne fizičke akcije ako uslijede bilo kave provokacije. "Dugotrajno razdobljenni rata ni mira na Krejskom poluotoku je konačno gotovo" stoji u priopćenju iz Pyongjanga.

Sjever i jug Koreje nikada tehnički i nisu okončali rat jer 1953 kada je ratni sukob prestao nikakav mirovni sporazum nije potpisan. Podsjetimo da je dan prije Sjever poručio kako mora "svesti račune" s SAD-om rekavši kako su projektili usmjereni prema američkim bazama, dok su Amerikanci dan prije silu demonstrirali nevidljivim bombarderima u vježbi s Južnom Korejom.