Osječko-baranjska

NAKON VIŠE OD 13 GODINA

Franjo Tuđman dobio svoju ulicu u Čepinu

“Opravdanost takvog prijedloga vidimo u tome što je dr. Franjo Tuđman, kao utemeljitelj moderne Hrvatske i njezin prvi predsjednik, neosporno jedna od najvećih hrvatskih povijesnih ličnosti, te da u skladu s tim zaslužuje imati ulicu u Čepinu koja nosi njegovo ime.", rekao je predlagatelj ideje Vjekoslav Ćurić.

Vjekoslav Ćurić - predlagač promjene imena ulice
Piše: Republika.eu

Na zahtjev mještana Čepina koji žive u ulici Nova 4,  Ćurić je na sjednici Općinskog vijeća predložio je promjenu imena ulice u Ulicu dr. Franje Tuđmana.

"Prije svega, dosadašnji naziv ulice mještanima je pravio problem prilikom obavljanja administrativno-tehničkih poslova kao što je podnošenje određenih zahtjeva preko službenih obrazaca gdje navedeni naziv djeluje zbunjujuće. Kao drugo, navedeni naziv se tematski i smisleno ne podudara s nazivima ulica u neposrednoj okolini. Naime, naša ulica se nalazi u dijelu Čepina gdje ulice nose nazive prema hrvatskim povijesnim ličnostima kao što su Kralj Zvonimir, Eugen Kvaternik, Alojzije Stepinac itd. Dok sam razmišljao kakav bi naziv ulice kao mještani mogli predložiti i po kojoj hrvatskoj povijesnoj ličnosti imenovati našu ulicu došao sam na ideju ulicu nazvati prema prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.", kaže Ćurić.

Ćurić ističe kako mu je uz razlog da ulica dobije praktičan i smislen naziv najveći motiv bila i činjenica što, kaže nažalost, prvi hrvatski predsjednik još uvijek nema svoju ulicu u Čepinu. "Mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj su imenovali ulice, trgove pa čak i mostove po dr. Franji Tuđmani odajući tako počast njegovom liku i djelu, ali i zahvalnost na svemu što je učinio za stvaranje države. Zašto u Čepinu i 13 godina nakon njegove smrti to nije nitko do sada učinio ostaje otvoreno pitanje.", naglašava Ćurić.

Kada je svoju ideju predložio ostalim mještanima ulice naišao je na oduševljenje i odobravanje te je odmah uputio službeni zahtjev u Općinu Čepin za promjenom naziva. Zahtjev je bio razmatran na sjednici općinskog vijeća održanoj u utorak te je uz većinu glasova i prihvaćen. "Ovim putem se u ime žitelja ulice, ali i u ime svih stanovnika Čepina kojima ime prvog hrvatskog predsjednika nešto znači, želim zahvaliti vijećnicima koji su dali suglasnost za imenovanje ulice i tako u ime Općine ispravili ovu trinaestogodišnju nepravdu i zaborav prema liku i djelu prvog hrvatskog predsjednika.", zaključio je  Ćurić.