Svijet

RJEŠENJE U ITALIJI?

Napolitano izabrao stručnjake za izlazak iz krize

RIM - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano izabrao je dvije skupine od pet stručnjaka koji bi trebali ponuditi izlaz iz krize u Italiji, koja još nema vladu.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano   FOTO:Maurizio Gambarini/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

Oni bi trebali ponuditi programe institucionalne, socijalne i gospodarske reforme koje bi mogle biti podržane od strane svih političkih stranaka.

Ovotjedni pregovori stranaka o formiranju koalicije bili su neuspješni, a zemlja nakon izbora u veljači još nema vladu. 87-godišnji Napolitano je također odbacio glasine kako namjerava podnijeti ostavku, rekavši da će odraditi cijeli mandat, koji mu završava 15. svibnja.

"I dalje ću, sve do posljednjeg dana mandata, raditi ono što mi sugerira moja nacionalna odgovornost sugerira, bez da skrivam poteškoće u kojima se zemlja nalazi", poručio je jučer novinarima u svojoj službenoj rezidenciji, Kvirinalskoj palači.

Napolitano se u petak sastao s čelnicima glavnih stranaka pokušavajući pronaći izlaz iz 'pat pozicije', koja je stvorila duboku nesigurnost baš kao što je i bankarska kriza na Cipru postavila pitanje stabilnosti eurozone.