Politika

ISTRAŽIVANJE

Najviše mandata Kukuriku koaliciji

Za 14 dana Hrvatska će prvi put birati 12 zastupnika za Europski parlament. Izbori su prvi, a mandat zastupnicima traje do sljedeće godine, kada ćemo opet na birališta.

Piše: Republika.eu / dnevnik.hr

Dnevnik Nove tv objavio je večeras rezultate istraživanja koje je provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 802 ispitanika.

Pokazalo se kako građani žele glasovati, ne samo za kandidacijske liste, nego i za osobe koje će u Europskom parlamentu sjediti. Za sada je ova nova mogućnost odabira  najprivlačnija biračima koalicije SDP-HNS-HSU te biračima koalicije HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ, pa tako 63,7 % njih tvrdi kako će sigurno osim liste birati i osobu kojoj žele dati prednost. Njih 21 % zaokružilo bi samo listu, a 15,3 posto o tome nije ni razmišljalo.

Građani na deklarativnoj razini pokazuju veliko zanimanje za izlazak na izbore, pa tako njih 65% tvrdi kako bi sigurno ili vjerojatno izašlo na izbore za EU parlament. No treba uzeti u obzir kako je izlaznost na referendum o članstvu u EU bila niža od ovoga te je vjerojatno kako će i na ove izbore u konačnici ipak izaći manje ljudi.

Ukoliko izlaznost ipak bude visokih 65%, koalicija SDP-HNS-HSU ostvarila bi 26,3% glasova, što bi joj donijelo šest, to jest polovinu od ukupno 12 hrvatskih mjesta u Europskom parlamentu, koalicija HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ osvaja 18,4%, što nosi četiri mandata. Hrvatski laburisti imaju 10% glasova i dva mandata.

Ovako bi izgledali rezultati u slučaju veće izlaznosti:

Koalicija SDP - HNS - HSU - 26,3 %
Koalicija HDZ - HSP-AS - BUZ - 18,4 %
Hrvatski Laburisti - Stranka rada - 10 %
Koalicija ASH - DSŽ - Savez za promjene - SUH-BUZ - 4,7 %
Stranka umirovljenika - 3,8 %
Koalicija HDSSB - HDSSD - Zeleni Hrvatske - 3,2 %
HSP - 3 %
Koalicija HSS-HSLS - 2,8 %
Lista grupe birača - Ivan Jakovčić - 2,2 %
....