Putovanja

EUROPSKI GRADOVI

Vikend top destinacije

Ako ste jedna od onih osoba koje se trude svaki slobodni trenutak iskoristiti za putovanja, a Europske metropole poput Pariza, Madrida i slično ste već obrisali sa svoje 'to do' liste pogledajte koje zanimljive destinacije vam predlaže najprestižniji turistički vodič Lonely Planet.

Most u Rotterdamu   FOTO:Patrick van Katwijk/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Tportal

Ove alternativne vikend destinacije idealne su za lijepe proljetne dane i svakako ih vrijedi uzeti u obzir, donosi Tportal.  

Jerez de la Frontera, Španjolska

Ovaj grad jugozapadne Španjolske ishodište je andaluzijske kulture, pun vinarija s poznatim slatkim vinom sherry, uglađenih konja, flamenca i hedonističkih fešti.  

Šetnja oko starog grada s utvrdama iz 11. Stoljeća i promenada sa stablima naranči oduševljava sve posjetitelje, no možda ipak ne toliko kao vinarije koje su srž Jerez de la Frontere.

Naziv sherry je zapravo engleska inačica španjolskog naziva jerez, a odnosi se na piće napravljeno od prezrelog grožda s visokim postotkom šećera koje nalikuje našem prošeku.

Kada se nakon obilaska podruma i kušanja nezaobilaznog 20-ogodišnjeg jereza zaželite plesa, krenite u jedan od poznatih tradicionalnih restorana na flamenco. 

Lavov, Ukrajina

Kako stanovnici Lavova ponosno tvrde, ovaj najmanje sovjetski grad u Ukrajini zaista je daleko od sivih blokova zgrada neizbježnih u ostalim dijelovima zemlje. Staro središte Lavova upisano je u UNESCO-v popis svjetske baštine još 1998. godine kao savršen spoj tradicije istočne Europe s talijanskim i njemačkim utjecajima kao i drugih etničkih skupina koje su ondje ostavile svoj trag. Središtem grada ili do vidikovca najbolje je prošetati nedjeljom ujutro kada bez velike gužve i buke možete uživati u napjevima koji odjekuju iz različitih crkava. Noćni život također je raznolik i bogat što ovaj grad čini odličnom alternativom za Prag ili Krakow.

Dinard, Francuska

Grad na obali Bretanje kojeg obilježava nostalgični šarm 20-ih godina prošlog stoljeća, na svoje plaže privukao je mnoge poznate Britance, od Churchilla do Alfreda Hitchcoka, ali i Picassa koji je u Dinardu proveo većinu 20-ih.

Šetnja Mjesečevom promenadom i viktorijanske vile ostavite će vas bez daha, a kako 'prehrambenom scenom' dominira svježe ulovljena riba, nemojte propustiti isprobati specijalitete kao što je bakalar na žaru u slanini i parmezanu. 

Akureyri, Island

Drugi grad po veličini slučajno postavljen na vrhu ledenoplavog fjorda sa planinama u pozadini prepun prirodnih ljepota idealan je za ljubitelje prirode.

U središtu glavnog grada sjevera kako ga nazivaju, nalazi se niz kafića u pariškom stilu i barova koji danju nude odličnu kavu i kolače, a noću se pretvaraju u mjesta za izlaske i restorane. U ljetnim mjesecima kada sunce nad vrhom Skandinavije nikada ne izlazi, možete se okušati u ponoćnom golfu u Akureyri Golf Clubu.

Rotterdam, Nizozemska

Zaštitni znak Rotterdama je izvanredna arhitektura nastala kao posljedica njegova uništenja u Drugom svjetskom ratu. Zbog toga je pretvoren u jedinstven primjer moderne estetike u Europi što je uz činjenicu da je dom nekih od najpoznatijih umjetnina dovoljan razlog za posjet.

Mnoštvo pivnica, kafića i barova, noću ovaj lučki grad pretvara u živahno mjesto za izlaske što više odgovara njegovom najvećem rivalu, Amsterdamu.

Perugia, Italija

Ovaj srednjovjekovni brdski grad nalazi se u srcu jedne od najljepših talijanskih regija, Umbrije. Perugia je intrigantna mješavina očuvane arhitekture 13. stoljeća i moderne kulturne scene za koju je zaslužna brojna studentska populacija. Kako je umjetnička i muzejska scena najviših standarda postala uobičajena u Italiji, ni Perugia nije ostala iznimka pa tako u Nacionalnoj galeriji Umbrije možete razgledati izvrsnu kolekciju lijepih umjetnosti od bizantskog vremena do danas. Prošetate li uvečer do Fontane Maggiore, dobit ćete dojam kako se cijeli grad okupio tamo. Čak i za Italiju, Umbria je vrlo zanimljiva regija za kušanje hrane, pa svakako valja probati što više lokalnih proizvoda. 

Sretan put!