Politika

SLOVENSKI PARLAMENT

Jednoglasno ratificiran Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji!

Sa 82 glasa ZA Državni je zbor Slovenije jednoglasno ratificirao hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

Ratifikacija Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u Državnom zboru Republike Slovenije.   FOTO:Željko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

[11:29]
Sa 82 glasa ZA Državni je zbor Slovenije jednoglasno ratificirao hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji. 


Predsjednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek FOTO: Željko Lukunić/PIXSELL


[11:00]
Počela je sjednica Državnoga zbora Slovenije na kojoj će biti ratificiran hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

Na sjednici su i hrvatski premijer Zoran Milanović, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac. U uvodnom govoru slovenska premijerka Alenka Bratušek prisjetila se cijele povijesti hrvatsko - slovenskih neriješenih problema, sve od sporazuma Račan-Drnovšek pa do potpisivanja memoranduma o Ljubljanskoj banci. "Svaki taj korak bio je važan za naše građane i zato smo danas tu gdje jesmo", kazala je Bratušek. Posebno se zahvalila svim članovima obiju ekipa koje su sudjelovale u ovom procesu. "Slovenija je uvjerena da će proširenje Europske unije biti uspješna priča, a i krizu ćemo lakše prevladati zajedno", zaključila je slovenska premijerka.

Predstavljajući ugovor o pristupanju slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da je danas poseban dan i da se veseli budućoj suradnji s Hrvatskom u Europskoj uniji. Erjavec se jutros sastao s Vesnom Pusić koja je naglasila da je rješavanje ovog problema proizvelo bolje odnose među državama nego što su oni bili prije toga.

"Mi smo iskoristili ovo vrijeme da, ne samo riješimo problem s kojim smo se suočili, nego smo u tom razdoblju, po mom mišljenju, izgradili bolje odnose između Slovenije i Hrvatske nego što su oni ikad bili do sada", rekla je Pusić.


[07:52]
Glavni događaj današnjega dana zbiva se u Ljubljani. Slovenski će Državni zbor ratificirati hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji. U Ljubljanu putuju premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Stigao je i taj dan. Slovenija će ratificirati naše pristupanje Europskoj uniji. Cilj koji je, prije samo mjesec dana, izgledao tako daleko, sada je tu. Prethodilo mu je dugotrajno i mukotrpno traženje rješenja za Ljubljansku banku.

"Dogovorili smo se našim slovenskim kolegama i prijateljima da ovu priču oko ratifikacije našeg pristupnog ugovora konačno privedemo kraju", kazao je Milanović nakon što je predstavljeno rješenje za Ljubljansku banku.

Na svečanost ratifikacije danas putuju i premijer Milanović i inoministrica Vesna Pusić.

"Startajući iz suprotstavljenih, napol` neprijateljskih pozicija prvo smo došli do toga da je to zajednički problem, a onda rješavajući zajedno taj problem popravili smo odnose između Hrvatske i Slovenije do razine na kojoj su oni najbolji otkad su ikad bili", rekla je Pusić za Media servis.

Nakon slovenske ostaju nam još ratifikacije u Nizozemskoj, gdje je Donji dom parlamenta završio proces, a potrebna je još odluka Senata, zatim dovršenje procesa u Belgiji gdje je šest od sedam parlamenata završilo posao. U Danskoj bi se ratifikacija trebala naći na dnevnom redu koncem travnja ili početkom svibnja, a u njemačkom Bundestagu proces bi trebao biti gotov početkom lipnja.

Današnji posjet Sloveniji bit će prilika i za prvi susret premijera Milanovića s novom premijerkom Alenkom Bratušek.