Društvo

POTRAGA ZA BOLJIM ŽIVOTOM

Posao se sve više traži u skandinavskim zemljama

Tijekom je prošle godine u Hrvatskoj objavljeno 300 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, najviše u Njemačkoj i Austriji. Izvan Europske unije najviše je oglasa za Ujedinjene Arapske Emirate. No, hrvatski građani najradije idu još mnogo dalje!

Ilustracija   FOTO:Marijan Sušenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Naime, mnogi ulazak Hrvatske u Europsku uniju vide kao priliku za zapošljavanje izvan hrvatskih granica. No, mnogi su već i prije toga počeli graditi svoj život negdje drugdje. Trenutačno, Kanada je hit destinacija za Slavonce i Baranjce. Najčešće zato što su čuli dobra iskustva onih koji su već otišli ili tamo imaju rođake ili prijatelje. Osim toga, to je zemlja u koju je, za sada, najjednostavnije otići – obiteljski.

"Mnogi nisu spremni ostaviti obitelj i otići na dulje vrijeme raditi, nego žele povesti obitelj sa sobom. Kanada je trenutačno najpovoljnija za dobivanje boravišne i radne dozvole i odlazak cijele obitelji", kaže Enisa Kifer, savjetnica u Migracijsko-informacijskom centru Zavoda za zapošljavanje u Osijeku.

Od onih bližih, kao obećana zemlja čini nam se najviše – Njemačka. Zadnjih mjeseci sve je veće zanimanje za Skandinavske zemlje, najviše Švedsku i Norvešku – zemlje su to gotovo bez nezaposlenih i s visokom razinom socijalnih prava, a prihvaćaju osobe koje znaju engleski pod uvjetom da u zadanom roku nauče jezik zemlje u koju su došli.

Osobe koje najčešće traže radno mjesto izvan Hrvatske muškarci, samci, u tridesetim godinama, nezaposleni, koji najčešće poznaju jedan strani jezik.

Što se tiče mogućnosti zapošljavanja, Enisa Kifer kaže kako će najprije posao naći medicinsko osoblje, elektro i računalna struka. Zanimanja su to koja se traže u Skandinavskim zemljama, na području europskog ekonomskog prostora i Švicarske.  No, priča će se oko zapošljavanja u zemljama Europske unije, ali i izvan njih, promijeniti 1. srpnja, a vidjet ćemo još – na bolje ili na gore!