Crna kronika

SVE SLUŽBE NA TERENU

Sisačko područje spremno za novi vodeni val

Zbog obilnih kiša na području grada Siska na snazi su izvanredne mjere od poplava. Budući da se tijekom dana i u noći očekuje dolazak vodenog vala u Sisak, jutros se hitno sastao Stožer zaštite i spašavanja. Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera Agan Velić izvijestio je kako je na području grada Siska stanje pod kontrolom.

Sisak, priprema za nailazak vodenog vala.   FOTO:Nikola Ćutuk/PIXSELL
Piše: Media Servis

[13:08]
''Najugroženije je Staro Pračn s obzirom na to da očekujemo val rijekom Kupom i Žabno. Zasad imamo u selima iza drugog lijevog odvojka, gdje isto voda raste. Za sada kuće nisu ugrožene, sad ostaje da vidimo koliko bi voda mogla rasti'', rekao je Velić.

O stanju na sisačkom području izvijestio je i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić.

''Svi su operativci na cesti. Sva naša javna poduzeća obavljaju svoj posao. Operativni stožer vodi gospodin Velić. Ja sam u stalnom kontaktu s Hrvatskim vodama. Vatrogasne postrojbe su vani, DVD-i su vani. Najava je da će tijekom popodneva odnosno noći, u najneugodnije vrijeme veliki vodeni val Kupe zahvatiti Sisak. Prema tome sve je usmjereno k tome da se taj dio sanira, ali govoriti unaprijed je teško'', rekao je Pintarić.


[10:23]
Veliki vodeni val prijeti Sisku, jučer u noći zatvorena je državna cesta Sisak- Popovača, a na području srednjeg Posavlja rastu vodostaji Save i Kupe.

Cijelu noć dežurale su vatrogasne ekipe. Mještani grade zečje nasipe, zatvorene su prometnice. Veliki vodeni val prijeti Sisku, a vrhunac se očekuje poslijepodne. 

Iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih Voda, Zoran Đuroković.
"U ovim trenucima i vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici je prešao 680 cm tako da smo na granici uspostave izvanrednih mjera obrane od poplava. Cijeli dan rast će vodostaj na području Siska, čak do kasno u noć, pa onda stagnacija, a nakon toga porast vodostaja prema Jasenovcu. Naravno da ni kiša koja sad pada ne olakšava situaciju, ali ljudi su na terenu, ojačavaju se nasipi i unatoč svemu mislim da ćemo uspjeti održati sustav obrane od poplava u punoj funkciji", rekao je Đuroković Media servisu.

Najgore tek slijedi, a težište problema je na sisačkom i jasenovačkom području.

"Idućih pet dana zbog raskvašenosti nasipa na cijelom području budno ćemo provoditi mjere obrane od poplava", dodaje. Kritično je i na području Zagrebačke županije. Vatrogasne ekipe su u pripravnosti, a dežurstva su organizirana i tijekom noći.

Za sad je sve pod kontrolom, kaže zapovjednik Stožera, zamjenik župana, Rudolf Vujević.

"U okolici Velike Gorice, Kloštar Ivaniću, Gradecu, imamo problema s klizištima u Samoboru i Svetoj Nedjelji. Nažalost i dalje pada kiša. Jučer se voda povukla, ali ne prijeti nam Sava već pozadinske vode i vode iz šume pa moramo biti pripravni. Stožeri su aktivirani i dalje prate situaciju na terenu", kaže Vujević.