Razno

PAYTANGO

Plaćanje otiskom prsta umjesto kartice!?

Studenti sa američkog univerziteta Carnegie Mellon napravili su sistem PayTango, koji koristi otisak prsta umjesto kartice za plaćanje robe ili podizanje novca sa bankomata.

PayTango   FOTO:Smash.com.hr
Piše: Republika.eu / Smash.com.hr

BIOMETRIČKO PLAĆANJE
Tvorci ovog inovativnog sustava Brian Groudan, Kelly Lau-Kee, Umang Patel i Christian Reyes željeli su napraviti stroj koji će ih osloboditi kreditnih kartica i PIN kodova, koje ljudi redovno gube ili zaboravljaju, piše Smash.com.hr.

MLADI ODUŠEVLJENI
Prototip PayTango njegovi izumitelji u veljači su postavili na svome fakultetu. Studentima dobrovoljcima uzeli su otisak dva kažiprsta i srednjeg prsta, te napravili malu bazu podataka. Već nakon deset dana eksperiment je pokazao da su studenti masovno počeli koristiti futuristički sustav i sve svoje kupovine u kampusu počeli plaćati otiskom prsta.

Umang Patel tvrdi da je PayTango zaštićen najnovijim računalnim programom tako da nitko ne može ukrasti podatke korisnika jer se za identifikaciju koriste dva prsta, a ne brojevi.

"Sustav je jednostavan za upotrebu. Nije više potrebno pamtiti brojeve za korištenje plastičnih kartica, već samo postaviti prste na mali skener i ukucati koliko novca je nekome potrebno, kao kod bankomata. Ljudima više neće biti potrebni novčanici ili kartice, jer će se u budućnosti sve kupovine plaćati prstima", rekao je Patel."

ŠIRE SE U SAD
U narednih godinu dana osnivači ovog sustava planiraju da PayTango instaliraju u više američkih fakulteta, malih prodavaonica, pa čak i u supermarkete, kao alternativni način plaćanja. Ukoliko to zaživi, predložit će da se njihov patent instalira u cijelom SAD-u. Izrada jednog stroja ovog biometrijskog sustava za sada košta oko 1.500 dolara, ali cijena može biti i niža ako se jednog dana bude proizvodila masovno.

Ostale Tech vijesti možete čitati na portalu Smash.com.hr.