Razno

POMICANJE SATA

Promjena vremena sa zimskog na ljetno računanje je nezdrava

Svake godine u ovo doba, većina na vlastitoj koži osjeti utjecaj pomicanja vremena sa zimskog na ljetno računanje, a čak su i neki njemački znanstvenici uvjereni da je ono zaista nezdravo.

Promjena vremena sa zimskog na ljetno računanje je nezdrava   FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / atma.hr

Naime, prema znanstveniku Jürgenu Zulleyju pomicanje sata je ''beskorisno i vrlo nesigurno'' jer vjeruje da bi našem tijelu više odgovaralo kada bi bio ritam cijelo vrijeme funkcionirao prema zimskom vremenu. S njim se slaže i Till Rönnenberg koji pomicanje kazaljke ''s dva na tri'' opisuje kao čovjekovo mješanje u ''prirodni ljudski biološki sat''.

I behavioristi Christopher Barnes i David Wagner proveli su istraživanje u kojem su proučavali ozljede na radu kod rudara između 1986. i 2006. godine. Otkrili su da se najviše ozljeda dogodilo u ponedjeljak nakon pomicanja sata, a uz to su ozljede bile i teže. Nakon provođenja ankete potvrđeno je da su rudari u prosjeku spavali 40 minuta manje nego prije pomicanja sata što je i utjecalo  na njihovu koncentraciju.

Gubitak jednog sata najviše ima utjecaj na osobe koje su najaktivnije noću jer i inače teže ustaju, a najnovija istraživanja su pokazala i da pomicanje sata ne utječe na naše zdravlje samo kratkoročno primjerice u obliku nesanice ili što je dokazano u povećanju broja srčanih udara, već i u idućih sedam mjeseci dok se sat ponovno ne vrati na zimsko vrijeme. Znanstvenici tvrde i da pomicanje sata osim promjena raspoloženja  dovodi i do promjena u tijelu pa je primjerice našoj jetri potrebno čak tjedan dana da se prilagodi. 

Izvor: atma.hr