Društvo

[FOTO] 'HRVATSKI VUKOVAR ZA BOLJU HRVATSKU'

'Nećemo dozvoliti postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru!'

Izuzimanje pojedinih dijelova Vukovara od uvođenja dvojezičnosti nije dovoljno, jer nema dijela grada gdje netko nije stradao, poručio je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić na zagrebačkom prosvjedu protiv uvođenja u ćirilice u Vukovaru.

Piše: Media Servis

Stoga od aktualne vlasti, ali i oporbe traži:

''Da do 18. studenog u Saboru inicirate i donesete odluku kojom će se cijelo područje grada Vukovara proglasiti mjestom posebnog pijeteta za sve građane Hrvatske i u zemlji i u svijetu'', poručio je Josić dodavši kako u suprotnom, nisu dobrodošli u Vukovar.

''Sada ostavljavamo Vladi prvi korak. Ako dođu u Vukovar postavljati ploče, mi ćemo taj isti dan pozvati sve naše prijatelje da dođu u Vukovar i nećemo dozvoliti niti silom da se to napravi'', rekao je Josić.

Tisućama ljudi na glavnom zagrebačkom Trgu na prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru obratio se i pater Ante Perković kojeg su mnogobrojni pozdravili skandirajući.

Prije molitve na Trgu pater Perković rekao je:

"Mi ne znamo niti mrziti, ne znamo se niti osvećivati, učile su nas tako naše majke, učila nas je i Crkva da svoje samo volimo, a tuđe poštujemo i sada to isto mislimo i zbog toga jesmo ovdje".

Nitko nema protiv ćirilice ništa, pojasnio je pater Perković.

"Nitko nema ništa protiv ćirilice kao pisma, kao duhovne i kulturne baštine jednog i više naroda na ovom širem prostoru, dapače, to je bogatstvo čovjekova izražavanja, čovjekova shvaćanja i kreativnosti. Ali, kao što i tri prsta nisu znak ispovjedanja i vjere u Presveto trojstvo, tako i ćirilica nije sada u ovom trenutku s njezinim uvođenjem u Vukovar znak jedne baštine i jednog kulturnog naslijeđa nego je ona znak nastavka agresije i nastavka osvajanja ovih prostora", poručio je pater Perković.


Veliki prosvjed u Zagrebu FOTO: Grgur Zucko/PIXSELL


[11:58]
Na prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u središtu Zagreba okupilo se, prema prvim neslužbenim procjenama, oko nekoliko tisuća građana, koji su okupirali sjevernu stranu Trga.

Dio je stigao iz Vukovara, odakle su ranije jutros krenuli simbolično nazvanim vlakom mira, drugi su stigli organizirano autobusima iz ostalih krajeva zemlje.

Svi sa zajedničkom porukom vladajućima: 'Ne službenoj uporabi ćirilice u Vukovaru'.

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a uoči održavanja zagrebačkog prosvjeda, najavili su masovniji odaziv od onog vukovarskog gdje se skupilo oko 20.000 ljudi.

No službene brojke u ovom zagrebačkom, tek se očekuju. Prosvjed na kojem će ponovno biti iščitani zahtjevi i proglas protiv uvođenja dvojezičnosti, nadzire policija. I organizatori prosvjeda i predstavnici vlasti pozvali su na dostojanstveno ponašanje i pridržavanje slova zakona.

Dok u Stožeru očekuju da će njihovi zahtjevi biti uvaženi, iz Vlade su jasni: "Svatko ima pravo na svoj politički stav, no u Hrvatskoj postoje zakoni koji su na snazi i koje treba poštovati", poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Prosvjed će potrajati oko sat vremena.


[09:17]
Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, s početkom u 12:05 sati, održat će se veliki prosvjedni skup 'Ne ćirilici u Hrvatskoj', u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Građani Vukovarsko-srijemske županije rano jutros , organizirano, vlakom su krenuli na prosvjedni skup u Zagrebu. Iz Vukovara prema Zagrebu krenuo je vlak sa 17 vagona, kojeg su organizatori simbolično nazvali Vlak mira, a u Zagreb organizirano dolaze autobusi i iz drugih dijelova Hrvatske. Glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Zdravko Komšić smatra da je i ovaj prosvjed jedan vid borbe za Vukovar samo drugim sredstvima kojima žele reći ne ćirilici.

"Jer ovo je jedan vid agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku, tako da pozivam sve građane Hrvatske da se odazovu našem pozivu i dođu na Trg bana Josipa Jelačića", rekao je Komšić.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da će proglas i zahtjevi koji će biti upućeni sa zagrebačkog skupa, biti drugačiji nego s onog vukovarskog. Ako se državne institucije ogluše na zahtjeve, neće nastaviti s prosvjedima, već će, kako je Josić rekao, članovi Stožera čekati da se predstavnici Vlade pojave u Vukovaru i postave dvojezične ploče i onda vidjeti što će biti.

"Želimo im dati još jednu priliku da razmisle o tome što rade. Milanović je neki dan rekao da, ako zakoni ne odgovaraju, oni mogu to promijeniti jer imaju tu moć. Prema tome ako hrvatskom narodu ne odgovaraju neki zakoni, onda bi Vlada trebala isto tako postupiti i promijeniti taj zakon", rekao je Josić. Uoči današnjeg skupa na Trgu bana Jelačića, poruku je poslao i predsjednik Ivo Josipović.

"Očekujem da skup bude u granicama zakona, kao i svaki drugi javni skup i da građani koji dođu na taj skup poštuju zakon. I ništa više i ništa manje", rekao je predsjednik.