Kino & Film

HAVC

Tri dugometražna igrana filma dobila financijska sredstva

Na održanoj press konferenciji ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar otvoreno je podsjetio da su i dalje živa glavna dva kriterija po kojima neki projekt može dobiti financijski poticaj u kategoriji dugometražnog igranog filma...

Dalibor Matanić   FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Uradak mora ili imati golemi komercijalni potencijal, biti zacrtan kao blockbuster, po mogućnosti populistička komedija ili dječja zabava, ili se 'uvlačiti' svjetskim filmskim festivalima, ponosno braniti boje Hrvatske produkcije na međunarodnoj arthouse sceni. Baš kao što se globalni film podijelio na velike hitove za multipleks i opskurne dramice za festivalsku publiku - i Hrvatski film u svom mikrosvemiru prati slični put.

Postavlja se pitanje što je s onima koji jednostavno žele snimit…film? HAVC nije mjesto na čija ćete vrata kucati u potrazi za lovom ako želite jednostavno snimiti dugometražnu ideju koja neće nužno ciljati na mame, tate i djecu ili kulturnu elitu Cannesa i Berlina.

Ovoga puta nije bilo nijednog debitantskog naslova koji je zaslužio novce u cjelovečernjoj igranoj kategoriji - jer niti jedan nije zadovoljio spomenute kriterije. Kako se nositi sa „dvostranačkom politikom“ koja očito ne može donijeti ništa dobroga hrvatskom filmu, pitanje je koje si postavljamo svakodnevno.

Napomenimo da u kategoriji dugometražnog igranog filma najviše slave tri redatelja, čiji su filmovi dobili zeleno svjetlo za realizaciju - Daniel Kušan snimit će treći nastavak priče o Koku'Ljubav ili smrt', za koji je od HAVC-a dobio 4.200.000,00 kuna; Branko Schmidt završava svoju trilogiju s Alenom Bovićem kao scenaristom, filmom 'Ivanova krizma' (4.600.000 kuna), a najviše novca dobio je Dalibor Matanić, 4.800.000 kuna za 'Zvizdana', omnibus koji je već dvije godine u razvoju. Riječ je o ljubavnoj priči s radnjom smještenom u tri različita razdoblja, 1991., 2001. i 2013. godinu. Dobra je vijest ta da će sljedeća dodjela sredstava biti već za tri mjeseca - u srpnju će se nastaviti potraga za novim projektima koji udovoljavaju zadanim kriterijima, a do kraja godine očekuje se i još jedna dioba novca, donosi Tportal.hr.

Novac za buduće projekte dobili su Ivan Ramljak, Hana Jušić, Igor Šeregi, Zoran Lazić..., baš kao i Vlatka Vorkapić, Goran Dević i Nevio Marasović. Sve zajedno, na Javni poziv za poticanje audiovizualnog stvaralaštva stigle su 273 prijave, od čega su odobrena 43 projekta: Odobreno je i nekoliko koprodukcija, među kojima je i 750.000 kuna za 'Bodljikavo prase', novi film srpskog autora Srđana Dragojevića.