Gospodarstvo

VLADA RH

Rastom investicija do gospodarskog oporavka

Pokretanje investicijskog ciklusa jedan je od aduta Vlade u spašavanju gospodarstva. Uz poduzetnički impuls, kao najvrijedniji alat u poticanju malog i srednjeg poduzetništva Vlada pomaže oporavak firmi: izlazi ususret kad je riječ o povoljnom kreditiranju, pomaže kod administrativnih barijera...

Radovi na objektima hotela Eden u Rovinju   FOTO:Dusko Marusic
Piše: Media Servis

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Vladimira Pintarića jedno je od mnogih koje preživljava usprkos krizi. Na farmi u Podravskim Sesvetama bave se obradom zemlje, uzgojem šećerne repe i pšenice, te proizvodnjom mlijeka. Na gospodarstvu radi cijela obitelj i sve svoje snage ulažu u obiteljski biznis, kaže Vladimir.

"Na domaćinstvu nas ima dvanaest koji se bavimo tim poslom i višak poljoprivrednih proizvoda prodajemo. Proizvodimo mlijeko pa nam treba za ishranu stoke, a jednu trećinu prodajemo", ističe Pintarić.

A proizvodnja trpi bez novih ulaganja. U nove poljoprivredne strojeve uložili su 50 tisuća kuna. Kredit uz povoljnu kamatu uzeli su na deset godina, a polovicu jamstava dao im je HAMAG. Bez puno papirologije ne ide, a rizik uvijek postoji, pojašnjava Vladimir.

"Malo je rigoroznije doći do kredita, traže vas razna jamstva, ne smijete biti u blokadi ili dužni državi. Ja sam bio čist kod toga pa sam dobio kredit. Ima ljudi kojima je teško, teško je u ovo vrijeme dobiti kredit, ali i ulaziti u nove poslove s kreditom je rizično", priznaje Pintarić.

Da je rizično složit će se i Mladen Žanetić iz Montmontaže Greben. Kredit od HBOR-a u iznosu od 10 milijuna kuna dobili su za obrtna sredstva i tekuće poslovanje kako bi firmu vratili na noge, a jamstva HAMAG-a bila su 40 posto od ukupnog iznosa, priča Žanetić.

"HAMAG je izišao u susret, doduše, procedura je dugo trajala ali na kraju je sve dobro završilo. Zadovoljni smo", priča Žanetić.

Iako zasad novih investicija nema, firma u Veloj Luci koja se bavi popravkom i izgradnjom brodova i čamaca zapošljava 140 radnika. Godina je teška, no nadaju se najboljem.

"Vrlo teška prošla godina, a i ova će, po svemu sudeći, biti teška. Na vidiku su doduše neki novi izvozni poslovi i trebat ćemo novi kredit tamo negdje u lipnju, početkom srpnja", naglašava Žanetić.

Investicije i nova radna mjesta ključ su gospodarskog oporavka. Optimistična projekcija predviđa povećanje investicija za 11 posto ili devet milijardi kuna, no tu je potrebna pomoć malih poduzetnika od kojih se očekuje dvije milijarde kuna investicija.

Strategijom razvoja poduzetništva do 2020. godine resorni ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras planira povećati udio malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u za 10 posto. Već je sad vidljivo povećanje projekata kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo koja je u prvom kvartalu ove godine izdala četiri puta više jamstava nego lani, kaže Maras.

"Kada govorimo o investicijama; 128 milijuna u 2012. te 462 milijuna kuna u 2013. investicija je poduprto kroz jamstvene programe HAMAG-a što je 360 posto više nego je bilo protekle godine", istaknuo je Maras.

Ambicija je do kraja godine izdati 500 jamstava, ali pritom smanjiti i administrativne barijere, pokrenuti proizvodnju, izvući tvrtke iz dugova te otvoriti nova radna mjesta.