Vukovarsko-srijemska

VUKOVAR

Završeni radovi na obnovi pročelja Radničkog doma

U Radničkom domu danas će svečano biti obilježen završetak radova na obnovi pročelja povijesne i najpoznatije zgrade u Vukovaru...

Radnički dom Vukovar   FOTO:Branimir Bradaric/Vecernji list
Piše: Media Servis

U sklopu projekta vrijednog 1.64 milijuna eura financiranog sredstvima europskih fondova obnovljena je fasada Radničkog doma, jednog od najpoznatijih arhitektonskih obilježja Vukovara, poznatog kao Grand Hotel.

Od svoje izgradnje 1897. godine do razaranja 1991. bio je društveno i kulturno središte građana Vukovara. Poticaj za njegovu obnovu stigao je od Europskog parlamenta, koji je pokrenuo regionalnu inicijativu poslijeratne obnove i pomirenja kroz restauraciju arhitektonskih spomenika uništenih u ratu od 1991. do 1995.

Povijesna rekonstrukcija fasade, krova i podruma započela je u svibnju 2011. i dovršena u travnju ove godine. Kako bi se obnovila unutrašnjost zgrade, potrebno je dodatnih 2.750,000 eura i za to se trenutno prikupljaju sredstva.

Povodom završetka projekta restauracije pročelja, održat će se prigodna svečanost na kojoj će prisutvovati potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martínez, šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, kao i Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko, stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton.

Svečanost će uključiti i zajedničko predavanje o izborima za Europski parlament.