Društvo

ORGANIZACIJE ZA LJUDSKA PRAVA

Najviše kršenja ljudskih prava u okviru obiteljskog nasilja

Sustav zaštite temeljnih ljudskih prava u Republici Hrvatskoj još uvijek nije funkcionalan i na razini europskih normi i standarda, zaključili su predstavnici sedam organizacija koje su u Kući ljudskih prava predstavili stanje i analizu ljudskih prava u protekloj godini.

Kuća ljudskih prava   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

Istaknuto je kako sustav još uvijek u nedovoljnoj mjeri štiti žrtve, ne sprječava kršenje prava i ne privodi pravdi one koji su prava prekršili. Iako za sada ne postoje konkretni dokazi koliko je slučajeva prekršenih prava, generalno govoreći najviše ih je u okviru obiteljskog nasilja, problema u radnom odnosu, socijalnoj skrbi, diskriminaciji i mobbingu. Veliki je broj kršenja prava stanovnika romskih nacionalnosti, silovanja, a sve je češće i zlostavljanje među susjedima. Organizacije B.a.B.e. je u 2012. zaprimila 1.621 upit za pravni savjet od čega ih se 80% žalilo na povredu temeljnih ljudskih prava, a besplatnu pravnu pomoć pružio je i Centar za mirovne studije.

Organizacije civilnog društva pozdravile su donošenje nekolicine zakona koji idu u prilog zaštite ljudskih prava i sloboda poput izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama te ponovnu mogućnost prosvjeda na Markovom trgu, no istodobno su uputili kritiku Ministarstvu socijalne politike i mladih koje, kažu, u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji ne pronalaze konkretna zadovoljavajuća rješenja. Upozorili su i kako još uvijek ne postoji Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći zbog čega brojne obitelji i pojedinci zbog siromaštva ili udaljenosti te nemogućnosti angažaranja odvjetnika nemaju pristup pravu i pravdi.