Svijet

ODLAZAK ČELIČNE LADY

Od moždanog udara preminula Margaret Thatcher

Umrla je bivša britanska premijerka Margaret Thatcher. Vijest je potvrdio njezin glasnogovornik Lord Bell, objavili su britanski mediji.

Margaret Thatcher   FOTO:Jeff Moore/Press Association/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Margaret Thatcher umrla je od posljedica moždanog udara, objavio je njen glasnogovornik. Thatcher je 2002. imala moždani udar nakon kojeg je patila od gubitka kratkoročnog pamćenja. Posljednjih godina vodila je miran život i u svemu se oslanjala na dugogodišnju kućnu pomoćnicu. Njen suprug Denis preminuo je 2003., a djeca Mark i Carol s obiteljima žive u inozemstvu.

"Kraljica je tužna zbog vijesti o smrti barunice Thatcher i Njeno Visočanstvo poslat će obitelji privatnu poruku sućuti", objavila je Buckinghamska Palača.

Premijer David Cameron kazao je da je s velikom tugom primio tu vijest. "Izgubili smo velikog vođu, odličnu premijerku i veliku Britanku", kazao je Cameron.


Rođena je 13. listopada 1925. u Engleskoj. Jedna je od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća. 

1998. godine, za vrijeme posjeta Hrvatskoj, predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ju je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom. Dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.