Društvo

OSIJEK

Obilježen Svjetski dan Roma

Na današnji dan prije 42 godine po prvi su se puta u Londonu susreli predstavnici Roma iz brojnih europskih zemalja. Tada je formiran Međunarodni savez Roma te je prihvaćena romska zastava i himna «Đelem, đelem».

Snage su odmjerili ekipe poglavarstva grada i Roma   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL

U sjećanje na te događaje 8. travnja obilježava se Svjetski dan Roma, a u Osijeku se prigodom ovog dana na netoleranciju, nasilje i druge probleme s kojima se suočava Romska populacija, nastojalo upozoriti kroz sportski susret.

"Imamo i problema sa zdravstvenim i socijalnim institucijama, Romima treba zdravstvo, da se liječe. Nažalost nisu svi upoznati i nismo do sada imali nikakve konferencije, nismo još imali nekakvu medijsku kampanju da Romima treba zdravstvo. Romi umiru jako mladi, zbog čega? Nemaju higijenske uvjete dobre, infrastruktura je loša," rekao je Tofko Toti Dedić predsjednik Svjetske organizacije Roma za sport.

No, posljednjih se godina u Osječko-baranjskoj županiji puno radi kako bi se poboljšao položaj Roma.

"U osječko-baranjskoj županiji kroz provesbu uključivanja Romskih populacija u zajednicu u projektu koji zajedno provodimo sa Europskom unijom i Vladom RH možemo reći da smo jako veliki broj ovih životnih problema razriješili kad je u pitanju interes romske nacionalne manjine. Oni sva svoja prava, svoje obveze i uključivanje u društveni život rješavaju i kroz različite savjete i kroz Vijeće nacionalne manjine", napomenuo je Željko Kraljičak predsjednik Savjeta za nacionalne manjine OBŽ.

A položaj Roma nastoji se poboljšati i njihovom integracijom u društvo te rušenjem barijera kroz sport i druge aktivnosti. Upravo to bio je cilj zajedničkog projekta «Imam izbor» Policijske uprave osječko-baranjske, Obiteljskog centra Osječko-baranjske županije i Vijeća za prevenciju Grada Osijeka u sklopu kojeg je danas održan malonogometni turnir.

"Smatram upravo u desetljeću Roma, ali i na današnji dan lijepa je prilika, zgoda da zaigramo jednu utakmicu, drago mi je što zajednički Policijska uprava, grad Osijek i reprezentacija Roma će pružiti jedan dobar spektakl, evo vidim dosta djece danas u gledalištu, prema tome sigurno da kroz razne projekte dobro surađujemo, ali isto tako pišemo određene projekte prema Europskoj uniji, smatramo upravo dizanje standarda, infrastrukture, ali smatram i školovanjem da je to jedan važan segment u društvenom životu, ali i bavljenje sportom", dodao je gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.

Uz Hrvatsku reprezentaciju Roma zaigrale su i ekipe Grada Osijeka, Katoličke malonogometne lige, Zbora nogometnih sudaca te Policijske uprave, a geslo je turnira bilo «Loptom protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva».