Razno

PREDNOSTI I MANE

Zašto je trčanje bolje od teretane?

I trčanje i teretana imaju svoje prednosti i mane. U nastavku navest ćemo vam par razloga zašto je trčanje 'bolje' i zašto je važno da uz trčanje radite i vježbe snage kako biste bili aktivni, vitki i u dobroj formi.

Ilustracija   FOTO:Grgur Zucko/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Trčanje je opuštanje za mozak
I teretana i trčanje učinit će vas otpornijim na stres, ali trčanje u prirodi, na otvorenom zraku posebno u parku, šumi ili pored vode, imat će pozitivan učinak na mozak. Duhovni odmor u usporedbi sa zatvorenim prostorom i istovjetnim prizorom u teretani je zajamčen.

Trčanje je uvijek dostupno 
Mnogi da bi stigli do teretane moraju koristiti automobil ili gradski prijevoz. To zahtjeva probijanje kroz gužvu, dodatno vrijeme, kao i zagađivanje životne okoline. Također, čak i ako ne idete prijevozom do teretane, povratak zna biti naporan. Na trčanje krenite iz vašeg ulaza, a trening završite pet minuta od stana. Prošetajte do kuće i prije tuširanja dobro se istegnite.

Trčanjem trošimo više kalorija
Za mršavljenje najbolja varijanta je kombinacija trčanja i teretane. Ako već birate samo jedno, onda izaberite trčanje, jer ono troši više kalorija nego odlazak u teretanu. U pauzama od trčanja preporučeno je raditi vježbe snage, poput sklekova ili trbušnjaka.

Trčanje je kardio trening
Trčanje poboljšava vašu aerobnu kondiciju jačajući vaše srce. Također, povećava se i efikasnost iskorištavanja kisika, a sve to rezultira snižavanjem pulsa dok tijelo miruje. Isto tako trčanje pozitivno utječe na krvni tlak, ali i smanje mogućnost od infarkta…

Trčanje zbog utrka i društva
Trčanje vam daje priliku da upoznate nove ljude na treninzima i utrkama. Zbog trčanja ćete putovati na utrke u zemlji ili inozemstvu. Povezivat ćete se sa različitim ljudima i stvarat ćete dublje veze sa njima. Također, u trčanju se lako postavljaju novi ciljevi, te je i sam trening često zanimljiviji nego teretana, a rezultat jasno mjerljiv.

Trčanje nije dovoljno jer trčanje će vas učiniti slabim u gornjem djelu ako ne posvetite pažnju i treningu snage. Uz trčanje ćete najlakše mršaviti, ali ako prestanete sa trčanjem, masne naslage će se brže vratiti, jer ne postoje mišići koji bi trošili dodatnu energiju. Te mišiće ćete dobiti treningom snage.

Najbolja kombinacija: Kardio + Gym 
Na kraju, naglasimo kako teretana također sagorijeva masti, ali i stvara čiste mišiće i na taj način vam dugoročno pomaže da ostanete vitki i da napravite stroj od svog tijela. Teretana je neizostavni trening kod svih sportaša, a trening snage smanjuje mogućnost od ozljede prilikom trčanja, te da trčite još jače i snažnije. Također, izgledat ćete mnogo bolje nego kada biste samo trčali.

Zato, naš prijedlog je: minimum 3 puta tjedno trčanje i 2 puta teretana, a u slobodno vrijeme plivajte, vozite bicikl i idite na jogu.

Izvor: Trcanje.rs