Razno

VRIJEME JE ZA BICIKL

6 razloga zbog kojih trebate početi voziti bicikl

Iako je kalendarski proljeće odavno zakoračilo, po vremenskim prognozama i ne možemo to tvrditi. No, kako se čini stiže nam lijepo vrijeme, a s njim i neizostavan način prijevoza – bicikl. S vama ćemo podijeliti 6 bitnih razloga zašto ga je dobro voziti, zamijeniti automobil s njim i što on donosi našem tijelu.

Vrijeme je za bicikl   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Republika.eu

1.    Sagorijeva kalorije

Ovim načinom rekreacije lagano se, ali brzo troše kalorije. Ako vozite bicikl sat vremena brzinom od 20 – 35 km/h, možete izgubiti od 500-900 kcal.

2.    Usputno vježbanje

Koliko puta smo čuli rečenicu "Nemam slobodnog vremena vježbati" i slične. Neka vam to prestane biti izlika. Pod ovim mislimo da je moguće odraditi „vježbu“ na putu do posla. Ako živite desetak kilometara udaljeni do posla, definitivno biste trebali početi odlaziti na posao biciklom.

3.    Oblikuje mišiće

Biciklisti su poznati po lijepo oblikovanom tijelu, a prvenstveno nogama. Nije ni čudo s obzirom da u vožnji rade velike grupe mišića: mišići potkoljenice, mišići prednje i stražnje strane natkoljenice, mišići stražnjice. Biciklizam djeluje i na gornji dio tijela.

4.    Daje vam energiju

Osjećate se umorno i bezvoljno? Istraživanja su pokazala da je bicikliranje povećalo razinu energije za 20 posto i smanjilo umor za 65 posto. Zbog čega? Bicikliranje potiče vaš mozak da izlučuje neurotransmiter dopamin koji je povezan s energijom.

5.    Očuvajte svoje zglobove

Dok se vozimo na biciklu tijelo je u sjedećem položaju, pa za razliku od trčanja, nema stresa na zglobove nogu, koljena i kralježnicu (i smanjuje se opasnost od ozljeda uzrokovanih prenaprezanjem).

6.    Vaše srce je zdravije

Srčane bolesti jedan su od najčešćih uzroka smrti žena u svijetu, a dva najveća rizika su visok tlak i povišeni kolesterol. Jedno istraživanje obuhvatilo je 32 žene koje su vozile bicikl te nakon pola godine treniranja njihov se tlak značajno snizio, kao i kolesterol, a ne treba ni govoriti koliku su kondiciju stekle.

IZVOR:  Ordinacija.hr