Svijet

RAKETA MASUDAN SPREMNA ZA LANSIRANJE

Dok Južna Koreja i SAD strahuju, Pjongjang slavi dinastiju Kim

SEUL, PJONGJANG - Dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države u stanju pojačane uzbune zbog mogućeg lansiranja rakete Pjongjanga, narod izolirane Sjeverne Koreje počeo je slaviti niz državnih blagdana, uključujući jučerašnju prvu godišnjicu postavljanja njihovog vođe Kima Jong-una na čelo vladajuće Korejske radničke partije, izvješćuju novinske agencije.

Ilustracija   FOTO:dpa/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Spremajući se za moguće lansiranje rakete srednjeg dometa, Seul je rasporedio tri razarača, zrakoplove sa sustavima za rano upozoravanje i zemaljske radarske sustave, te podigao stupanj pripravnosti, ali Sjever kao da je zauzet proslavama vezanim uz komunističku dinastiju Kim, pa se čini da je utišao i retoriku o neizbježnom ratu i  prijetnje odmazdom.

Uz prijašnje prijetnje da će napasti američke baze na Dalekom istoku, Pjongjang je jučer slavio uspjehe novog vođe i navodno povećanje proizvodnje hrane uoči glavne svečanosti u ponedeljak, u povodu 101. obljetnice rođenja utemeljitelja države i dinastije Kima Il-sunga.

Sjeverna Koreja prethodnih je dana rasporedila pet raketa srednjega dometa na svoju istočnu obalu, prema južnokorejskim i američkim obavještajnim izvorima, možda i zbog pokusnog lansiranja kojim želi pokazati da je sposobna pogoditi američku bazu na Guamu. Vojne vlasti na tom otoku u četvrtak su podigle stupanj uzbune te iskušale sustav uzbunjivanja pučanstva.

Obavještajni izvori u Seulu kažu da "ima znakova da Sjever  može ispaliti raketu Musudan svakog trenutka". Musudan je raketa srednjeg dometa, 3.500 kilometara, ali nije poznato je li  ikada do sada ispaljena.

Većina promatrača smatra da Pjongjang nema namjeru izazvati sukob koji bi mogao dovesti do njegovog uništenja, ali je upozorio na rizike pogrešnih procjena i slučajnih incidenata na dobro utvrđenoj granici dviju Koreja. Obavještajni izvori kažu da nisu primijećeni ni  znatniji pokreti sjevernokorejske vojske, koja ima čak 1,2  milijuna djelatnih vojnika.

U samom Seulu nema znakova  panike i čini se da je i finacijsko  tržište isključilo mogućnost sukoba, jer su dionice već treći dan rasle. Tajvan je za sada prva zemlja u regiji koja je upozorila svoje građane da ne putuju u Južnu Koreju nakon sugestije Pjongjanga da stranci trebaju  napustiti tu zemlju, no seulski hoteli bilježe povećani broj noćenja.

Na ulicama Pjongjanga, ukrašenim zastavama i cvijećem, sve je spremno za početak višednevnog slavlja niza obljetnica komunističke dinastije Kim. Na jučerašnji dan 2012. najmlađi član dinastije, Kim Jong-un, postavljen je za partijskog glavešinu iako je on preuzeo svu vlast  u zemlji nakon smrti svog oca u prosincu 2011. Potom slijedi  obilježavanje 20 godina vladavine njegovog oca Kima Jong-una, a vrhunac državnog  praznovanja je 15. travnja, dan rođenja oca nacije, kako još zovu Kima Il-sunga.

Uobičajeni vojni mimohod ovih dana nije predviđen. Prošle su godine u dane obilježavanja stogodišnjice rođenja Kima Il-sunga, djeda sadašnjeg vođe i velikog prijatelja našeg diktatora Josipa Broza, održani vojni mimohodi s oklopnjacima, raketama, vojnicima i uniformiranom radničkom klasom. Također, neuspješno je lansirana raketa sa satelitom,  za koju su na Zapadu odmah rekli da je bila pokus rakete dugog dometa.