Događanja

'UNITED EUROPE SINGING'

HPD Lipa i zbor Mescek zajedno za ulazak u EU

HPD Lipa radi na novom velikom i atraktivnom međunarodnom glazbenom projektu United Europe Singing (Ujedinjena Europa pjeva – najpopularnija klasična zborska djela), u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

HPD Lipa   FOTO:Lipa
Piše: Republika.eu / priopćenje HPD Lipa

Hrvatsko pjevačko društvo Lipa Osijek, jedan od najuspješnijih hrvatskih pjevačkih zborova, u suradnji sa dva izvrsna mađarska ansambla iz Pečuha, Panonskom filharmonijom te prijateljskim Mješovitim pjevačkim zborom Mecsek, obilježiti će 1. srpnja 2013. godine i povijesni trenutak službenog ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. 

U sklopu ovoga projekta, koji se priprema već nekoliko mjeseci, predviđeno je održavanje ukupno tri koncerta. Na prva dva, 30. lipnja navečer na otvorenom u središtu Pečuha (u slučaju lošeg vremena – Kodaly centar) i 2. srpnja navečer na otvorenom u Tvrđi u okviru programa Osječkog ljeta kulture (u slučaju lošeg vremena – Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku), zajedno će nastupiti sva tri ansambla, kojima će ravnati Tibor Boganyi, mađarski maestro europske reputacije. 

Na atraktivnim koncertima pečuška i osječka publika moći će pogledati i poslušati izvedbe niza popularnih zborskih djela poznatih skladatelja poput G. Verdija, B. Smetane, G. F. Haendela, G. Donizettija, Z. Kodalyja, J. Gotovca i drugih, Program je sastavljen od niza zanimljivih i popularnih zborskih skladbi poznatih skladatelja poput G. Verdija, G. F. Haendela, B. Smetane, Z. Kodalyja, J. Gotovca i drugih, koje će pjevači, uz pratnju orkestra, izvoditi na čak sedam jezika iz njihovih originala: engleskom, njemačkom, talijanskom, češkom, francuskom, mađarskom i hrvatskom. 

"Šlag na kraju" pak bit će izvedba cijeloga četvrtoga stavka Beethovenove IX. Simfonije, s "mješovitim" sastavom opernih solista iz Mađarske i Hrvatske, koji uključuje i "Odu radosti", kao službenu himnu Europske unije. 

Valja istaknuti da će se zajedno na sceni naći impozantan sastav s više od 160 glazbenika – najmanje 60 svirača iz Panonske filharmonije te više od stotinu pjevača Lipe i Mecseka, kao i operni solisti u finalu koncerta. 

Široj javnosti vjerojatno najzanimljiviji glazbeni nastup u sklopu projekta "United Europe Singing" pak bit će onaj treći, koji je predviđen nakon pečuškog koncerta, u noći s 30. lipnja na 1. srpnja, i to – na hrvatsko-mađarskoj granici

Na graničnom prijelazu Donji Miholjac - Dravaszabolcs će se, po ideji HPD Lipa, točno u ponoć, susresti članovi dva pjevačka zbora, Lipe i Mecseka, i zapjevati zajedno

Na taj način na atraktivan i jedinstven način obilježit će se ulazak Hrvatske u EU. Naime, "lipaši" su u svojem djelovanju uvijek voljeli pomicati granice, a sada su se, želeći ovom projektu dodati poseban 'začin', odlučili simbolično 'pomaknuti' državnu granicu, odnosno pjesmom označiti brisanje granice između EU (u ovom slučaju Mađarske) i Hrvatske. U novijoj povijesti Lipe, a vjerojatno i u njezinoj ukupnoj, čak 137 godina dugoj povijesti, nije zabilježen sličan nastup. 

Inače, granični prijelaz Donji Miholjac - Dravaszabolcs izabran je jer je riječ o ponajvećem i ponajbolje uređenom hrvatsko-mađarskom graničnom prijelazu u Osječko-baranjskoj županiji, i kao takav je primjeren za nastup ovoga tipa.  Zatim, tamo se nalazi most preko rijeke Drave, na kojemu bi članovi oba zbora trebali održati svoj glazbeni nastup, zbog simbolike mosta kao spajanja dviju naroda. 

U slučaju lošeg vremena, nastup će se održati pod nadstrešnicom graničnoga prijelaza. Zborovima će naizmjence ravnati Valerija Fischbach, dirigentica Lipe, te Atila Kertesz, dirigent zbora Mecsek, koji ih sa svojim umjetničkim suradnicima naporno pripremaju i za koncerte u Osijeku i Pečuhu.

Inače, Služba granične policije PU osječko-baranjske već je dala načelnu suglasnost za ovaj "granični" nastup, a ubrzo će HPD Lipa kao nositelj cijeloga projekta dobiti i službeno pismeno odobrenje. Zamišljeno je da tom prigodom svaki zbor otpjeva po jednu skladbu – Mecsek jednu mađarskog, a Lipa, naravno, hrvatskog autora – a na koncu bi zajedno izveli "Odu radosti" Ludwiga van Beethovena. 

U kontaktu su s nadležnim institucijama oko programa protokola i dogovora koji će dužnosnici s obje strane, mađarske i hrvatske, biti nazočni ovom zanimljivom pjevačkom susretu. Cijeli nastup će se televizijski snimiti, možda i emitirati uživo.

Inače, HPD Lipa i njezini suradnici za cijeli projekt United Europe Singing, uključujući i nastup na granici, već su dobili potporu Ministarstva kulture RH, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Kulturnog centra Zsolnay iz Pečuha te nekoliko sponzora. 

Treba istaknuti kako "lipaši" sa zborom Mecsek uspješno surađuju još od 2006. godine, otkada su održali niz zapaženih i uspješnih zajedničkih koncerata u Pečuhu i Osijeku. Posebno ih pak raduje što će prvi put realizirati projekt s tako sjajnim nacionalnim orkestrom kao što je Panonska filharmonija. Projekt United Europe Singing, osim u kulturnom pogledu, važan je i jer označava simbolično brisanje granica na nekoliko razina: između gradova-prijatelja  Osijeka i Pečuha, prijateljskih Osječko-baranjske županije i Županije Baranya te prijateljskih zemalja Hrvatske i Mađarske.