Gospodarstvo

DRAGUTIN LESAR

Tvrdnje da je minimalac previsok su udar na socijalnu pravednost

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar komentirao je danas u Varaždinu stav HUP-a da novi iznos minimalne plaće, koji je sa 2.814 kuna bruto povećan za 170 kuna, predstavlja opasnost gubitka radnih mjesta jer poslodavci to neće moći podmirivati.

Dragutin Lesar   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

"Ovakva izjava i ovakva udruga koja takve izjave daje je udruga opasnih namjera, to su kapitalisti opasnih namjera, kojima bi trebalo zabraniti poslovanje u Hrvatskoj", istaknuo je Lesar. Novi iznos minimalne plaće iznosi svega 37 posto prosječne plaće, a tvrdnja HUP-a da je minimalac previsok je udar na socijalnu pravednost i na socijalnu državu, ali i prijetnja da će se nastaviti pad kupovne moći stanovništva, što će donijeti i novu nezaposlenost, zaključio je Lesar, koji je danas posjetio Ludbreg i Varaždin i naglasio važnost nedjeljnih izbora na kojima će hrvatski građani po prvi put birati svoje zastupnike u Europskom parlamentu.

Lesar je istaknuo da je primijetio da mnogi građani ne znaju što ovi izbori predstavljaju za njih.

"Na ovim izborima ljudi odlučuju o tome tko će zastupati građane Hrvatske zastupati u Europskom parlamentu. Interese države u Europskoj uniji zastupa premijer, odnosno ministri u Vijeću, a građane zastupaju zastupnici koje će oni odabrati. Pozivam sve, i one euroskeptike da izađu na izbore jer odlučuju o svojem predstavniku", poručio je Lesar.