Gospodarstvo

ZBOG POTICAJA

Poljoprivrednici trebaju sklopiti Ugovor o privremenom korištenju državnog zemljišta

Agencija za poljoprivredno zemljište pozvala je sve poljoprivrednike i pravne osobe kojima su istekli ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, kao i one koji su takvo zemljište koristili na temelju tzv. potvrda da se žurno jave u jedinice lokalne samouprave kako bi predale zahtjev i sklopile Ugovor o privremenom korištenju...

Priprema za sjetvu   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Media Servis

Agencija za poljoprivredno zemljište dostavila je jedinicama lokalne samouprave (općinama i gradovima) detaljne upute za postupanje s poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH kojim se privremeno raspolaže. Zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućio je da se za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države za koje nisu sklopljeni ugovori o zakupu mogu sklopiti ugovori o privremenom korištenju. Te ugovore sklapa Agencija za poljoprivredno zemljište s fizičkim ili pravnim osobama koje su u mirnom posjedu tog zemljišta i platile su naknadu za korištenje istog. Fizičke i pravne osobe koje žele privremeno koristiti poljoprivredno zemljište u vlasništvu države moraju podnijeti zahtjev, dokaz o načinu stjecanja mirnog posjeda (ugovor, potvrda ili drugi dokument), potvrdu da su platile korištenje tog zemljišta i izjavu općine/grada da nemaju duga s osnove korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta na području te općine/grada.

Na temelju Ugovora o privremenom korištenju korisnici zemljišta će moći podnijeti zahtjev za izravna plaćanja u poljoprivredi do 15. svibnja", priopćili su iz Agencije.