Razno

NAPUNITE BATERIJE

Riješite se proljetnog umora

S dolaskom proljeća prirodno je živnuti i prštati od energije, a ukoliko sunce umjesto dobrog raspoloženja donese bezvoljnost i letargiju, riječ je o proljetnom umoru.

Trčanje   FOTO:ljepotaizdravlje.ba
Piše: Republika.eu / svijet-ljepote.hr

Ovo podsvjesno i instinktivno stanje rezultat je oslabljenog imuniteta koji uzrokuje manjak vitamina C u zimskoj prehrani jer se za voćnim osvježenjem većinom poseže u toplijim danima. Loša koncentracija, brzi umor, zijevanje i naravno konstantna želja za odmorom i spavanjem, simptomi su proljetnog umora, a iako ovo stanje ne traži liječničku pomoć nerijetko se zbog oslabljenog organizma i promjenjivih vremenskih uvjeta ''zaradi'' infekcija ili prehlada koja ipak dovede do posjete liječniku. Uz pomoć ovih jednostavnih savjeta možete ojačati organizam i uživati u ljepoti proljetnih dana: 

1. Jedite puno voća

Iz prehrane izbacite kalorične namirnice i uvrstite one bogate vitaminima i mineralima. Recite NE ugljikohidratima jer oni uzrokuju još veću malaksalost i prigrlite voće, posebice ono bogato vitaminom C. 

2. Vježbajte

Svako jutro izdvojite barem pet minuta za vježbanje i to primjerice na balkonu ili uz otvoren prozor, a tijekom dana ako je moguće izdvojite 30 minuta za npr. bicikliranje. Svjež zrak i vježba udahnut će vam energiju. 

3. Idite ranije spavati

Vašem tijelu treba odmora, a ako se svakodnevno rano budite i kasno liježete, teško ćete doći do željenog oporavka, stoga ranije idite u krevet i tu praksu nastavite nekoliko dana kako bi tijelo ušlo u pozitivan odmorni ritam.

4. Toplo-hladno tuširanje

Kako biste potakli cirkulaciju u tijelu naizmjence se tuširajte toplom i hladnom vodom s tim da hladni mlaz bude poslijednji, a nakon tuširanja tijelo istrljajte ručnikom kružnim pokretima. Kako bi ujedno ojačali i opustili tijelo, u večernjim satima si priuštite kupku s eteričnim uljima.

5. Nikud bez vode

Kisik i vodik u molekulama vode ubrzavaju prijenos energije u tijelu i zato ako budete pili najmanje litru i pol vode na dan, umor će otići kao da ga je brza voda odnijela.     

Izvor: svijet-ljepote.hr