Društvo

ONE STOP KONTROLA

Ovo ljeto puno manje gužvi na granicama?

Od 1. srpnja kada postanemo članica Europske unije, ulazit ćemo u zemlje članice brže i lakše. No to ne znači da će se značajne promjene, poput nenošenja putovnice, odmah dogoditi. Jer, podsjetimo, to podrazumijeva ulazak u schengenski prostor, za što možemo aplicirati tek za dvije godine. No, nekih novosti ipak će biti.

Granični prijelaz   FOTO:Ivica Galović/PIXSELL
Piše: Media Servis

Hrvatska za Schengen može aplicirati tek dvije godine nakon što uđe u Europsku uniju. Tako da su do 2015. godine putovnice i dalje dio svih putovanja. No promjene će se dogoditi, jer ulaskom naše zemlje u Uniju najavljena je zajednička granična kontrola sa Slovenijom, ali i Mađarskom. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za Media servis otkriva.

"Idemo na one stop kontrolu radi toga da uštedimo njihove i naše novce. Mislim da će to ubrzati postupke. Naši granični prijelazi, koji su sada već puno moderniji će osigurati brži protok svih ljudi. Što se tiče građana Republike Hrvatske, oni moraju biti strpljivi do trenutka dok ne uđemo u schengenski prostor da bi dobili ono što te onda čini zaista punopravnim građanima Europske unije", rekao je Ostojić.

Što one stop konkretno znači? Kada krenu npr. prema Sloveniji građani se moraju zaustaviti dvaput, uvođenjem one stop kontrole, sada bi stali jednom - bila bi to zajednička kontrola hrvatske i, u ovom slučaju, slovenske granične policije. Naši policajci fizički se sele na slovensku granicu, jer se radi o schengenskoj, a njihova carina nestaje. To spajanje dovest će i do smanjenja gužvi na granici, pogotovo u sezoni.

"Da. Imat ćemo i svečano otvaranje. Taj projekt je već dugo policija pripremala. S obzirom na broj graničnih na kojima smo osigurali one stop kontrolu, siguran sam da ćemo ovog ljeta imati puno manje gužvi na granicama nego što su, na žalost, i naši građani i turisti moralo doživljavati".

One stop kontrola uvest će se na više od 10 prijelaza, kaže nam ministar.

"Prije svega sa Slovenijom, ali ono što je najvažnije, najveće gužve su bile prema Umagu i Bujama. To nam je vrlo značajno i siguran sam da će to unaprijediti protok prelaska preko granice."

Sve su to pripreme za ulazak u Schengen i to je onaj krajnji cilj, rekao je za Media servis Ranko Ostojić. U ovoj i idućoj godini na raspolaganju ćemo imati 120 milijuna eura za dodatno opremanje granične policije, a uz to je Hrvatska osigurala i 25% svojih sredstava. "Bez takve opreme ne možete postati vanjska granica Europske unije", kaže ministar.

"Ta sredstva su prije svega namijenjena da bi hrvatska granica već od 1. srpnja krenula sa svim onim unaprjeđenjima koji su potrebni da u roku od dvije godine ispunimo sve standarde. To je vrlo zahtjevna, vrlo teška zadaća i na Ministarstvu unutarnjih poslova, zajedno s ostalima koji sudjeluju u akcijskom planu oko integriranog upravljanja granicom, je vrlo zahtjevna zadaća."