EU

NENAD ČANAK

Srbijom danas vlada fašistička koalicija, uz pomoć tajkuna, Rusa i povampirenih komunista!

Prije nekoliko dana diljem Vojvodine, ali i u samom Novom Sadu događalo se nešto što nas je podsjetilo na ne tako davna događanja koja su potresala Vojvodinu koncem osamdesetih godina pod palicom Slobodana Miloševića i nadolazećeg veliko srpskog nacionalizma.

Nenad Čanak   FOTO:Danijel Berkovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Još uvijek svježa sjećanja na  predratnu "jogurt revoluciju" koja je bila sastavni dio velikosrpskog programa "Srpske akademije znanosti i umjetnosti", a što je bio planirani uvod u ratni scenarij u koji je uranjala tadašnja SFRJ, nije samo stvar prošlosti. Ovih su nas dana vojvođanska događanja podsjetili da klica velikosrpske politike posijana dolaskom "vožda"  na vlast u Srbiji prije rasplamsavanja ratnog vihora na prostorima bivše Jugoslavije, nije postala samo neugodna povijesna prošlost, već su sve one "uspavane i maštom opijene" građane , ponovno (nadam se i na vrijeme) "razbudile i rastrijeznile".

Velikosrpska ideja
o cjelovitosti Srbije koja je godinama njegovana  na zasadama  opasnog nacionalizma i vječito podgrijavanoj priči o ugroženosti "vascelog  srpstva", danas je ponovno aktualizirana. Sve se to događa u trenutcima kada se Srbija definitivno pod pritiskom međunarodne zajednice mora suočiti sa činjenicom sama sebi, ali i cijelom srpskom narodu priznati da je definitivno izgubila Kosovo.  Kosovo je danas samostalna država priznata od SAD-a, Europske unije, kao i gotovo stotinjak suverenih država u svijetu, pa je ta igra politički i povijesno gledano, za velike svjetske igrače danas u potpunosti završena, sa već poznatim i prepoznatljivim ishodom.  Sa tim će se današnji politički lideri srbijanskog političkog života i Srbije, htjeli ili ne htjeli, morati pomiriti.

Njihovi pokušaji da od Vojvodine i njene stoljetne težnje za vlastitom autonomijom, (ako ne i potpunom samostalnosti) danas pokušaju napraviti novo "bure baruta" koje prijeti novom erupcijom političke nestabilnosti u ovom dijelu Balkana, zasigurno će ostati bezuspješni pokušaj. Danas u svjetlu stvaranja novoga europskog i svjetskog poretka, bez obzira na sav trud novih nacionalističkih "perjanica" srpskog političkog života, pokušaj trovanja mladih generacija rođenih i stasalih u poslije ratnim događanjima proteklog stoljeća  unaprijed je osuđen na propast takvih "trovačkih" pokušaja.  Ako je ikada bilo dvojbeno, kako će to završiti sada nakon bolnih iskustava iz zadnjeg desetljeća proteklog stoljeća, zasigurno nema nikakvih dilema.

U današnjem opsežnom razgovoru za Večernji list poznati vojvođanski lider Nenad Čanak se osvrnuo na aktualna događanja i pokušaj provođenja reprize "jogurt revolucije" rekavši:
"Da, to je bio aljkav pokušaj reprize jogurt-revolucije. Nekada su to radili ozbiljni ljudi, UDBA, SDB, a ovo su danas amateri. Ovo je bio čisti pokušaj stranaka čije su centrale u Beogradu da se dodvore svojim šefovima. Doveli su tisuće ljudi sa strane i isplatili im dnevnice da prisustvuju ovom skupu, to su bili profesionalni demonstranti. No, svako čudo traje jedan dan, a ovo je trajalo i manje od toga. Naime, razišli su se prije ponoći.
Na pitanje kako vidi budućnost Vojvodine u slijedećem desetljeću, Čanak je odgovorio da je pitanje kako će svijet uopće izgledati za deset godina, te da smatra da je Europska unija nešto najbolje što se ovoga trenutka nudi, ali i da EU ima u sebi elemente auto destrukcije kao što ih je imala i bivša Jugoslavija.

Čanak smatra da je "Vojvodina za Srbiju šansa da progleda i drugim okom, kako i ona sama može izgledati" u kontekstu stvaranja novog europskog poretka. Oštro je osudio prodaju vojvođanskih gospodarskih resursa koji su se događali u prošlosti, posebno izdvajajući cementaru u Beočinu koju je prodao još bivši ubijeni srpski premijer Zoran Đindić. Inzistirao je da mu se tada objasni zašto se rasprodaju tadašnji gospodarski resursi, a na što je Đinđić uzvratio sa zahtjevom za njegovom smjenom.
Upitao se zašto Srbija sada traži više pogodnosti za četiri općine na Kosovu, nego li je spremna sama dati cijeloj autonomnoj pokrajini Vojvodini?

Na pitanje kako vidi daljnji razvoj događaja, odgovorio je kako "sada u Srbiji vlada koalicija fašista, klerofašista, nacionalista, Rusa, jednog dijela tajkuna i nekih povampirenih komunista. To je sada osnova cijele priče koju su Rusi smislili, a ruske službe nikada ne treba podcijeniti. Inzistira se na tome da Srbija ne normalizira odnose s Kosovom, jer što se više ne normaliziraju odnosi to će se više lomiti mostovi prema zapadu. Što se više oni budu lomili, to više Srbija ostaje žeton Rusije za igre na Balkanu", zaključuje vojvođanski lider Nenad Čanak za Večernji list.