Društvo

SOCIJALNO LICE CRKVE

Katolička crkva biranim riječima poziva vjernike na prosvjed 1. svibnja u Zagrebu!

U najnovijem broju Glasa Koncila glavni urednik mons. Ivan Miklenić iako biranim riječima, poziva sve građane i vjernike da javno izraze bunt i svoje nezadovoljstvo vladinom politikom i aktivno se pridruže najavljenom prosvjedu, javlja Večernji list.

Ivan Miklenić   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večenji list

Mons. Ivan Miklenić, je čovjek zadužen za iznošenje stavova Crkve u Hrvatskoj, o našoj društvenoj stvarnosti.

Katolička crkva u Hrvatskoj podržava sindikate u prosvjedu 1. svibnja i poziva vjernike da izađu na Trg bana Jelačića i podrže sindikalne zahtjeve. Taj crkveni stav objavio je u svome najnovijem komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, otvoreno pišući da "svi građani, a osobito vjernici, nakon što se upoznaju s konkretnim zahtjevima iznesenim u najavi prvosvibanjskog sindikalnog prosvjeda, pozvani su zauzeti svoj stav i postupiti po svojoj savjesti". Jer, kako veli mons. Miklenić, "za velike promjene potreban je i veliki demokratski pritisak".

- Iz tjeskobe za dobro Hrvatske i svih njezinih građana velike promjene već dugo očekuju hrvatski građani kao i neki sindikati, a također opozicijske stranke za koje nije jasno što im je važnije:osvajanje vlasti ili bolje služenje hrvatskim nacionalnim ciljevima i interesima. No, iluzorno i nerealno je očekivati velike promjene samo zbog stava dijela vrha vladajuće političke stranke, jer i ti političari vjerojatno gledaju najprije svoje interese, a stanje u Hrvatskoj samo im služi kao dobra batina u političkom ringu.

 Hrvatskoj i većini hrvatskih građana objektivno je jedino važno da Vlada, kojeg god političkog ili ideološkog predznaka bila, radi za dobro zemlje, rješava stvarne i umjetno stvorene probleme, stvara uvjete za veću proizvodnju, veću zaposlenost i ukupno bolji životni standard svih hrvatskih građana i slično.

Nakon dosadašnjega iskustva sa svim vladama nakon 2000. godine, nameće se vrlo teško i vrlo važno pitanje: Umiju li, žele li ili smiju li vlade odgovoriti tim realnim i najnormalnijim zahtjevima i potrebama Hrvatske i njezinih građana - pita se Miklenić u najnovijem broju Glasa Koncila.

- U tom kontekstu ne iznenađuje, a štoviše zahtijeva i zaslužuje osobitu pozornost, za 1. svibnja najavljeni sindikalni prosvjed na zagrebačkom glavnom trgu pod parolom "Mijenjajte smjer!". U naravi toga prosvjeda sindikati su naveli svoje konkretne zahtjeve koji glase: "Tražimo potpuno novu ekonomsku politiku i pravo na rad; očuvanje socijalne države; pravednost, jednakost i solidarnost." Ti zahtjevi kao i oni specificirani u prigodnom sindikalnom letku vrlo realno opisuju sadašnje stanje u Hrvatskoj i sadrže opravdanu kritiku i iznose ona očekivanja bez kojih neće biti moguće postići boljitak. Zato je važno da se građani upoznaju sa sindikalnom inicijativom i dao po savjesti na nju reagiraju.

Naime, političari u Hrvatskoj pokazuju iznimno 'debelu kožu' i potpunu ravnodušnost kad ih se upozorava i kad se od njih nešto konkretno zahtijeva, kao da su uvjereni da glasna manjina, tko god je tvorio, ne može ugroziti ni njih, ni njihove interese. Svi građani, a osobito građani vjernici, nakon što se upoznaju s konkretnim zahtjevima iznesenim u najavi prvosvibanjskog sindikalnog prosvjeda, pozvani su zauzeti svoj stav i postupiti po svojoj savjesti. U svakom slučaju, svi građani, pa i vjernici, hitno se moraju osloboditi desetljećima nametanih strahovanja i postupati kao odgovorni i slobodni ljudi, strogo poštujući okvire demokratskog ponašanja. Za velike promjene potreban je i velik demokratski pritisak, donosi najnoviji broj Glasa Koncila.

Izvor: Večernji list