Društvo

NE ŽELE VOZITI NEISPRAVNE LOKOMOTIVE

Ne voze vlakovi od Varaždina do Zagreba

Zbog nenajavljene akcije Sindikata strojovođa, ne vozi većina vlakova u Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ilustracija   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ne radi se o štrajku, Sindikat je strojovođama savjetovao da ne izlaze u promet sa neispravnim lokomotivama, rekao je Media servisu šef sindikata Nenad Mrgan.

"Kako su izašli inspektori sigurnosti željezničkog prometa na teren i terete za svaki najmanji promet strojovođu, mi smo jednostavno savjetovali ljudima da vode računa, da ne izlaze s neispravnim lokomotivama u promet. Mi se ne možemo više igrati svojom sigurnošću ni sigurnošću putnika", rekao je Mrgan i pojasnio:

"Ne mogu se skrivati rezervni dijelovi s lokomotiva i vlakova koji stoje godinama sa strane, koji ne voze. Ne može se događati to da strojovođa vozi 12 sat na stolici koja s klima, s koje ne zna hoće li pasti svaki čas, da su nam prozori razbijeni, da nam puše kroz lokomotivu na sve strane. To su stvari koje se ne mogu tolerirati. Kažem, ne radi se o štrajku".


HŽ: Sindikalna akcija je nezakonita
Sindikat strojovođa Hrvatske provodi nenajavljenu i nezakonitu sindikalnu akciju te stoga strojovođe ne voze većinu vlakova. Sindikat strojovođa Hrvatske kao razloge navodi navodnu neispravnost željezničkih vozila, priopćili su iz HŽ Putničkog prijevoza.

Uprava HŽ Putničkog prijevoza smatra da većina navedenih nedostaka nije vezana uz sigurnost željezničkih vozila, odnosno željezničkog prometa. Zbog svega navedenog Uprava HŽ Putničkog prijevoza ove postupke Sindikata strojovođa Hrvatske može okvalificirati i kao sabotažu. Sindikat ovakvim akcijama narušava ugled cijelom HŽ Putničkom prijevozu, trgovačkom društvu u kojom rade njegovi članovi. 

S obzirom da je akcija nenajavljena, stručne službe HŽ Putničkog prijevoza ulažu maksimalne napore kako bi održale promet zamijenskim autobusima, no na žalost, autobusa nema dovoljno, pa molimo putnike da koriste i druga prijevozna sredstva poput redovitih autobusa i osobnih automobila. 

HŽ Putnički prijevoz je u procesu restrukturiranja u sklopu kojega će se nabavljati nova vozila kako bi se obnovio vozni park, također radi se na informatizaciji sustava te drugim aktivnostima kako bi se putnicima pružila što kvalitetnija usluga, a ovakvo djelovanje sindikata sigurno ne doprinosi tim procesima, priopćili su iz HŽ Putničkog prijevoza.