Tech

GPP LINE INFO

GPP pokreće novu mobilnu aplikaciju za Android i IOS platforme

Uz brojne postojeće tehnološke pogodnosti, GPP će svojim korisnicima, u suradnji s tvrtkom BetaWare, uskoro ponuditi mogućnost korištenja mobilnog uređaja za informiranje o linijama javnog prijevoza u Osijeku, cjeniku usluga javnog prijevoza, kronološkim polascima i vremenu dolaska vozila na odabrano stajalište.

GPP Line Info   FOTO:GPP
Piše: Republika.eu / GPP

GPP će tijekom ovog tjedna, u suradnji s tvrtkom BetaWare d.o.o., u okviru usluge GPP linije info, svojim korisnicima ponuditi novu mobilnu aplikacuju za Android i IOS platforme, ali i web verziju koja će biti dostupna svim ostalim mobilnim uređajima kojima je dostupan internet.

Riječ je o zajedničkom projektu Gradskog prijevoza putnika d.o.o. i tvrtke BetaWare d.o.o., namijenjenom prije svega korisnicima usluga javnog prijevoza koji su ujedno i vlasnici pametnih telefona, ali i svih onih koji posjeduju mobilne uređaje kojima je dostupan internet. Projektom je omogućeno da korisnici javnog prijevoza putem svojih mobilnih uređaja utvrde realno vrijeme udaljenosti i dolaska vozila na odabrano stajalište, pregledaju postojeće linije, kronoške polaske i cjenik usluga javnog prijevoza u gradu Osijeku.

"Korisnicima nastojimo maksimalno olakšati svakodnevicu te im ponuditi jednostavne, kvalitetne i sigurne usluge. Jedna od takvih je i ova usluga koja je prvo takvo rješenje u javnom prijevozu u Republici Hrvatskoj, koja korisniku pruža sve osnovne informacije koje su mu potrebne, na jednom mjestu. Ovime korisnicima naših usluga olakšavamo svakodnevne situacije te im omogućavamo da se fokusiraju na bitne stvari u životu te na taj način štede svoje vrijeme i novac", rekao je Igor Medić, direktor GPP-a.

"BetaWare d.o.o, mlada je tvrtka iz Osijeka, koja egzistira na tržištu od 2009. god., a osnovna nam je misija približiti tehnologiju korisnicima. S GPP-om smo ostvarili vrlo uspješnu suradnju na ovom projektu i to na način da su kolege iz GPP-a odradili serversku stranu aplikacije, dok smo mi pripremili samu klijentsku aplikaciju koja je izložena korisniku", obrazložio je Dejan Bešir iz tvrtke BetaWare d.o.o.

Glavni meni aplikacije daje korisniku na izbor pet osnovnih vrsta informacija: shemu linija, označenu bojama i oznakama, cjenik usluga svih vrsta Butra kartica, kronološke polaske tj. polazna vremena na svim linijama, vrijeme dolaska vozila na odabrano stajalište i obavijesti o eventualno trenutno aktivnim zastojima vozila u prometu.

Ono što je samom korisniku najzanimljivije i najkorisnije je u stvari vrijeme dolaska vozila na stajalište. Radi na principu real-time izračuna koji uzimajući u obzir geo koordinatu stajališta i vozila, brzine vozila, te još nekakvih parametara, u realnom vremenu izračunava udaljenost i vrijeme dolaska vozila na odabrano stajalište. Korisniku se u izborniku nudi da odabere vrstu vozila, željenu liniju, te na kraju samo stajalište na koje se informacija odnosi.

Nakon odabranih parametara pojavljuje se screen koji pokazuje tražene informacije. Osim ovog ručnog načina zahtjeva za informacijom, moguće je i prtiskom na marker dobiti geo lokaciju korisnika, odnosno GPS omogućenog mobilnog uređaja, naravno ukoliko sam uređaj ima ovu mogućnost, odnosno ugrađen GPS modul. Dakle, korisnik jednostavnim klikom na marker odredi svoju poziciju, a zatim se računaju najbliža stajališta razmjerna sa pozicijom korisnika, i sve to skupa se prikaže na mapi. Ovo je korisno za korisnike usluga javnog prijevoza koji nisu iz Osijeka, ali za većinu Osječana bit ce jasna i opcija ručnog odabira stajališta na kojem se nalazi. Također je moguće kliknuti na bilo koje stajalište iscrtano na mapi, nakon čega se prikazuje mala fotografija stajalista, te na taj način dodatno pomaže korisniku prepoznati stajalište za koje traži informaciju.

Aplikacija je dostupna za besplatan download na Google Play-u, objavljena na AppStore-u i čeka se da bude odobrena – biti će dostupna za download u slijedećih nekoliko dana. 

Za sve ostale korisnike koji nisu na spomenutim platformama biti će dostupna web verzija aplikacije na m.gpp-osijek.com i to do kraja dana. Ukratko, radi se o nadasve korisnoj aplikaciji za koju smo sigurni da će biti odlično prihvačena kod korisnika usluga javnog prijevoza u gradu Osijeku.