Gospodarstvo

AGRONET

60 tisuća poljoprivrednika podnijelo zahtjev za izravna plaćanja

Više od 60 tisuća poljoprivrednika već je popunilo zahtjev za izravna plaćanja koji je potreban da bi ostvarili izravna plaćanja u poljoprivredi za 2013. godinu.

Ilustracija   FOTO:Marijan Sušenj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Od ove godine Zajednička poljoprivredna politika Europske unije zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi, a dva velika europska fonda su na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima: Europski fond za jamstva u poljoprivredi koji jamči stabilan dohodak poljoprivrednicima te Europski fond za ruralni razvoj, koji unaprjeđuje poslovanje poljoprivrednih gospodarstava. Za dobivanje sredstava iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i nacionalnih sredstava poljoprivrednici jednom godišnje moraju podnijeti Jedinstveni zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pomoću internetske aplikacije AGRONET.

"Za sve poljoprivrednike koji nisu u mogućnosti sami elektronički popuniti zahtjev, pomoć im pruža 300-njak ljudi na 90 različitih lokacija, jer uz djelatnike regionalnih ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pomoć pružaju i djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe te djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije. U svim uredima triju institucija besplatno se može dobiti Priručnik za poljoprivredna gospodarstva u kojem je detaljno opisano koje se potpore mogu ostvariti od ove godine", priopćili su iz Hrvatske poljoprivredne agencije.