Politika

PISMO DIREKTORU HRT-a

Daniel Srb - HRT-u je važnije što se događa u Bostonu, nego u Vukovaru! Čija je to televizija?

U Hrvatskoj stranci prava, često naglašavaju da su nezadovoljni uređivačkom politikom na HRT-u. Predsjednik HSP-a Daniel Srb glasni je kritičar "katedrale duha" na Prisavlju. HSP oslobođen dugogodišnjeg tereta zvanog Ante Đapić, koristeći priliku da izbore svoje mjesto u političkom životu Hrvatske u ovo predizborno vrijeme, u kritikama HRT-a, otišao je i korak dalje. Poslao je pismo glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu, a koje prenosimo u cijelosti.

Daniel Srb   FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL
Piše: Republika.eu

- Duboko osuđujući terorizam i izražavajući svoju sućut žrtvama podmetnute bombe na Bostonskom maratonu, kao i američkom narodu, smatram potrebnim ocijeniti i način izvještavanja o ovom događaju u informativnim emisijama na Hrvatskoj televiziji, piše Daniel Srb i nastavlja.

- Nije mi namjera baviti se uređivanjem informativnih emisija, ali promatrajući 2. Dnevnik HTV-a u subotu 20. travnja ocijenio sam potrebnim intervenirati. Podsjetio bih da je bomba bačena i u Zagrebu u petak 19. travnja te da je isti dan otkrivena i masovna grobnica u Sotinu kraj Vukovara s civilnim žrtvama iz Domovinskog rata. Unatoč tome glavna izvješća na samom početku Dnevnika s iznimno velikom minutažom posvećena su uhićenju mladog Čečena, mlađeg brata od dva terorista i to nakon 5 dana kontinuiranog informiranjima javnosti o svim detaljima vezanim uz podmetanje bombe, ističe predsjednik HSP-a.

- Upravo zato osuđujem ovakvo informiranje javnosti. Ne radi se ovdje o uređivačkoj politici nego o politici. Zašto je bomba u Bostonu toliko za nas značajnija od bombe u Zagrebu i otkrića masovne grobnice? Tko plaća pretplatu? Ovo otvara i pitanje čija je HTV. Trebamo li se čuditi što mladi danas traže način kako otići u Kanadu, trajno se iseliti iz Hrvatske, kad HTV smatra da je važnije što se događa u Bostonu od toga što se događa u Zagrebu ili Vukovaru? Je li neobično što politika ne pronalazi način izlaska iz gospodarske krize kada je važnije što se događa u svijetu od toga što se događa u Hrvatskoj?

Stoga ovim otvorenim pismom čelništvu HTV-a želim skrenuti pozornost na činjenicu da kod nas ima i previše teških situacija i problema, kako u gospodarstvu tako i u području socijale kao posljedici dugotrajne recesije i depresije. Vrijeme je da se posvetimo našim problemima i njihovom rješavanju, ako želimo promjene na bolje. Ulogu u tome ima HTV. I to treba prepoznati, zaključuje na kraju predsjednik HSP-a Daniel Srb.