Politika

POLITIČKI REJTING ZA TRAVANJ

SDP je sa 23% pao na najlošiji rejting od proljeća 2007, a HDZ na niskih 19,6 %

Za Zorana Milanovića još je važniji, odnosno ozbiljniji pokazatelj da je u godinu dana na vlasti izgubio trećinu potpore SDP-a

Anketa   FOTO:Dnevnik.hr
Piše: Republika.eu / Dnevnik.hr

Smjer kojim ide Hrvatska i dalje je isti – loš. Naime, 71,9 posto birača misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 20,8 posto misli suprotno. Ne zna njih 7,3 posto.

Rezultat je to istraživanja koje je za Dnevnik Nove TV provela agencije Ipsos Puls na tisuću ispitanika.  

SDP završava travanj najlošijim rejtingom u posljednjih pet godina

SDP travanj i europske izbore završava rejtingom od 23 posto potpore građana, a bilježi pad od tri posto u mjesec dana, dok je istodobno HDZ trenutačno na standardnih 19,6 posto.

SDP je sa 23 posto pao na najlošiji rejting od proljeća 2007., tada je ta stranka imala otprilike sličan rezultat. No, za Zorana Milanovića još važniji, odnosno ozbiljni pokazatelj jest da je u godinu dana na vlasti izgubio trećinu potpore svoje stranke. No, i dalje je biračima svoje stranke neprikosnoveni lider s potporom od 90 posto SDP-ovaca, a pozitivan dojam o njemu ima i 34 posto birača Laburista, ali i 23 posto HDZ-ovaca. 

HDZ pak, iako na 19 posto, nezadovoljstvo građana nikako da „kapitalizira“. Bolje reći Tomislav Karamarko sa stranačkim rejtingom i dalje je ispod rezultata HDZ-a nakon posljednjih parlamentarnih izbora, a podupire ga "tek" 56 posto birača njegove stranke.

Rezultati istraživanja pokazuju da su Laburisti i dalje treća politička opcija sa 11,2 posto potpore birača, a prava gužva  je "na tri posto" jer se tu gužva čak šest stranaka.  HSS i Ivan Grubišić imaju po 3,7 posto. HDSSB i BUZ imaju 3,4 posto, HSP je na 3,2 posto, a HSP Ruže Tomašić je na 3,1 posto. HNS je sada na 2,9 posto.

Od ostalih stranaka HSU je na 1,9, HSLS na 1,8 posto, a IDS na 1,2 posto. Kerum bi osvojio 0,5, a SDSS na nacionalnoj razini 0,4 posto. Ostale stranke osvojile su 0,9 posto, a neodlučnih je 15,9 posto.

Josipović je i dalje najomiljeniji političar, Kerum "najnepopularniji"

Najviše podrške ispitanih ima predsjednik Ivo Josipović koji "uživa" čak 79 posto povjerenja birača.  Nije bilo promjena ni kad je riječ o Zoranu Milanoviću  koji i dalje ima nepromijenjen rejting sa 40 posto potpore, a Tomislav Karamarko i dalje je na niskih 16 posto . I jedan i drugi nisu značajno mijenjali trendove u odnosu na mjesec prije, pokazuju rezultati istraživanja.

Na začelju je Željko Kerum koji se odlučio vratiti na Markov trg, ali ga podupire samo 12 posto birača.