Svijet

AMERIKA SPREMA SCENARIJ ISPROBAN U IRAKU

Obama tvrdi da dokazi o upotrebi kemijskog oružja u Siriji postoje. SAD kreće na rušenje Assada!?

Ne može se zasigurno reći ko ga je upotrijebio, ali kad se i to utvrdi, doći će do 'prekretnice', poručio američki predsjednik.

Barack Obama   FOTO:Chris Kleponis/Press Association/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Aljazeera Balkans

"Moram biti siguran da imam činjenice. To bi američki narod očekivao", kazao je Obama [Getty]

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da sada postoje dokazi da se u Siriji koristi kemijsko oružje, ali da se i dalje sa potpunom sigurnošću ne može reći ko ga je upotrijebio.

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, Obama je rekao da je Pentagonu i drugim sigurnosnim agencijama rečeno da se pripreme za moguću akciju ako se zaista pređe "crvena linija" korištenja kemijskog oružja.

Ujedinjeni narodi su u ponedjeljak imenovali inspekcijski tim za Siriju, koji bi tamo trebao utvrditi činjenice o kemijskom oružju, no čeka se na dozvolu sirijskih vlasti za odlazak u Damask.

Obama zato smatra da ne treba preuranjeno donositi zaključke, te da treba biti potpuno siguran, prije nego se bilo što poduzme.

Inače, posljednjih dana sirijski režim i opozicija razmijenili su optužbe za upotrebu kemijskog oružja.

Potrebne činjenice

"Moram biti siguran da imam činjenice. To bi američki narod očekivao … ako možemo to dokazati na način da je ne samo SAD, nego i međunarodna zajednica, sigurna da Assadov režim koristi kemijsko oružje, onda je to prekretnica", izjavio je Obama.

"Još prošle godine zatražio sam od Pentagona, naše vojske i obavještajaca da mi pripreme sve dostupne opcije i neću detaljizirati kakve bi one mogle biti, no jasno je da bi, prema našem mišljenju, to značilo veću prijetnju za sigurnost međunarodne zajednice, naših saveznika i Sjedinjenih Država, a to znači da bismo opcije, koje inače ne bismo iskoristili, mogli ozbiljno razmotriti", kazao je on.

Reporterka Al Jazeere Patty Culhane javila je iz Washingtona da su šanse za direktnu američku vojnu intervenciju male, sudeći po javnom mišljenju u SAD-u.

Culhane je kazala da je većina ispitanika u nedavno obavljenom istraživanju javnog mnijenja izjavila da ne želi da SAD ima bilo kakvu vojnu ulogu u Siriji.

Obama je spomenuo da bi trebalo zadovoljiti i međunarodnu zajednicu da Assad koristi kemijsko oružje, a ona bi, kako navodi Culhane, mogla imati sasvim drugačije kriterije po tom pitanju.

Izvor :Aljazeera Balkans