EU

OD 1. SRPNJA HRVATSKA DIO EURES MREŽE

Mreža koja povezuje poslodavce iz EU i hrvatske radnike

Ono što se najviše spominje kada je riječ o ulasku Hrvatske u Europsku uniju je – otvaranje granica i mogućnosti zapošljavanja u zapadnim europskim zemljama.

EURES   FOTO:safu.hr
Piše: Republika.eu

Mnogi građani traže informacije o mogućnostima zapošljavanja u zemljama Europske unije, provjeravaju ima li ponuda za zapošljavanje i, sve u svemu može se reći da je već sada veliko zanimanje za radna mjesta u zemljama Europske unije. Zanimanje će, nema sumnje biti još veće poslije 1. srpnja.

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatski zavod za zapošljavanje postaje dio EURES mreže. To je mreža mreža javnih službi za zapošljavanje u partnerstvu s Europskom komisijom koja obuhvaća zemlje europskog ekonomskog prostora i Švicarsku. 'Svrha EURES mreže je pružiti informacije, savjetovati i posredovati između poslodavaca i građana zainteresiranih za slobodno kretanje unutar zemalja Europske unije', objašnjava Enisa Kifer, savjetnica u Zavodu za zapošljavanje u Osijeku.

Hoće li to kretanje biti zaista slobodno, ovisit će o svakoj zemlji posebno. Svaka će zemlja za sebe odlučiti o ograničenju zapošljavanja radnika iz Hrvatske. U onima koje ih ograniče i dalje će postojati određeni vizni sustav. 'Zemlje koje će biti otvorene za ulazak hrvatskih radnika, imaju već potrebe za zanimanjima koja kod nas teško pronalaze radno mjesto. Prema tome, bit će moguće spojiti poslodavce iz Europske unije s našim radnicima', kaže Enisa Kifer.

No, hoće li to biti vrijeme procvata, što se tiče zapošljavanja i traženja radnih mjesta? Enisa Kifer oprezno najavljuje: 'Sve će ići postupno. Vjerojatno se neće odmah dogoditi procvat, ali će biti veća mogućnost za odlazak na radna mjesta u druge zemlje. Ljudi, naravno, moraju biti svjesni da moraju ulagati u sebe,moraju učiti jezike, kako bi došli do odgovarajućih poslodavaca. Mogućnosti će biti veće za pojedina zanimanja'.  Strani poslodavci koji ne mogu na svojemu prostoru pronaći potrebnu radnu snagu, tražit će je u Hrvatskoj. Između ostaloga, sudjelovat će i na poznatim Sajmovima poslova. Građani koji žele doznati više o mogućnostima zapošljavanja u zemljama Europske unije mogu posjetiti EURES portal http://ec.europa.eu/eures/ na kojemu su sve obavijesti o mreži i uslugama koje nudi. Također, to je mjesto na kojemu se može pronaći i više od milijun oglašenih radnih mjesta.