EU

EU

Velike razlike stopa na osobne dohotke među članicama

Prosječan Belgijanac najdulje u godini radi za državu, do 8. kolovoza u godini i tek nakon toga zarađuje za sebe. Za državu najkraće rade Ciprani, do 14. ožujka.

Ilustracija   FOTO:Slavko Midzor/PIXSELL
Piše: Republika.eu / business.hr

Oporezivanje rada i dalje predstavlja najveći dio fiskalnih prihoda u zemljama članicama EU-a, ispred poreza koje plaćaju poduzeća i poreza na potrošnju o čemu govore podaci koje je u ponedjeljak objavila Europska komisija u suradnji s Eurostatom. 

Prosječna stopa poreza na osobne dohotke 2013. godine u 27 zemalja članica je 38,3 posto, što je porast od 0,2 postotna poena u opdnosu na prethodnu godinu.

Najveće poreze na osobne dohotke imaju Švedska (56,6 posto), Belgija (53,7 posto), Portugal (53 posto), dok s druge strane Bugari plaćaju 10 posto, Litvanci 15 posto, Mađari i Rumunji 16 posto.

Briselski think-tank Novi smjer - Zaklada za europske reforme i Ekonomski institut Molinari proveli su istraživanje gdje su napravili izračun koliko dana u godini prosječni radnik u zemljama članicama radi za državu, a koliko za sebe.
Po tom izračunu, stvarna porezna stopa koju plaća prosječan radnik u 27 zemalja članica porasla je s 44,11 posto 2012. na 45,06 posto. Taj porast uglavnom je posljedica podizanja stope PDV u 16 zemalja članica.

Prosječan Belgijanac najdulje u godini radi za državu, do 8. kolovoza u godini i tek nakon toga zarađuje za sebe. Za državu najkraće rade Ciprani, do 14. ožujka., zatim Irci do 24. travnja i Maltežani do 29. travnja.

IZVOR: business.hr